NRK Meny
Normal

Stabell: – Vi håper staten tar til fornuft

Advokat Harald Stabell vil om kort tid ta ut stevning mot staten for å få stanset det planlagte 22. juli-minnesmerket. Advokaten håper staten snur før en eventuell rettssak.

Advokat Harald Stabell

VARSLER SØKSMÅL: Advokat Harald Stabell håper saken blir avgjort i løpet av 2016.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Advokat Harald Stabell representerer medlemmene i Utstranda Vel som vil gå rettens vei for å få stanset det planlagte minnesmerket på Sørbråten i Hole. Stabell håper ikke byggingen starter før striden er avklart.

– Da tar de en risiko, og den risikoen vet staten at de tar. Vi spekulerer ikke rundt dette. Vi håper naturlig nok at staten tar til fornuft, sier Stabell.

Får penger fra kommunen

Stabell sier at de vil varsle et søksmål i begynnelsen av mai. To uker senere vil stevningen trolig være klar.

– Vi ligger veldig godt an. Det eneste som gjenstår er å plukke ut de som skal være parter i saken, sier Stabell.

Mandag vedtok politikerne i Hole å støtte velforeningen med 25.000 kroner. Ordføreren ønsket å støtte naboene med 100.000 kroner, men dette forslaget ble nedstemt.

Håper staten snur

Advokaten ser helst at saken løses utenom rettssystemet, men han er klar for å gå rettens vei dersom det blir nødvendig. Da håper han saken kommer opp i løpet av året.

– Det skjer dersom ikke staten trekker seg og fatter et nytt vedtak om å plassere minnesmerket et annet sted i kommunen, sier Stabell.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet 1. oktober 2014 å videreføre planarbeidet som statlig reguleringsplan. Denne planen ble vedtatt 5. april 2016. NRK har fått følgende svar via statsråd Jan Tore Sanners kommunikasjonsrådgiver tirsdag.

– Regjeringen har besluttet at det nasjonale minnestedet legges til Sørbråten. Om noen skulle ønske å gå rettens vei for å få en vurdering av saken, må vi håndtere dette når det kommer.

Minnesmerke Utøya

Striden rundt det planlagte minnesmerket på Sørbråten havner trolig i retten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix