NRK Meny
Normal

Sprit for en hundrelapp

Utenlandske lastebilsjåfører selger sprit rett fra traileren sin på Skysstasjonen på Vik. Dette vet mange i Holebygda. En mann kjøpte polsk vodka for 100 kroner flaska.

Rasteplass Vik

Det har vært kjent blant innbyggerne på Vik at det er mulig å kjøpe sprit fra utenlandske lastebilsjåfører. Nå advarer politiet mot potensielt farlig drikkevare og ber om tips om saken.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hundrevis av trailere er innom Vik Skysstasjon i Hole hvert eneste døgn for at sjåførene skal ta pausene sine, sove eller spise.

En del utenlandske sjåfører har litt ekstra gods om bord. Det er kjent blant mange av innbyggerne. Her kan man få kjøpt sprit.

– Jeg har jo hørt om dette da, men nå er det en stund siden. Da var det både øl og sprit å få, flere ganger i uka, sier en eldre mann.

– Jeg kan tenke meg det, siden det er så mange østeuropeiske lastebiler her, sier en utenlandsk dame.

En hundrings for flaska

En holeværing som ønsker å være anonym ville sjekke om det stemte at man kunne kjøpe billig sprit direkte fra utenlandske sjåfører.

Lill Heidi Tinholt

Lill Heidi Tinholt ved politiet i Hønefoss ber om konkrete tips om når spritsalg foregår.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Og søndag for snart to uker siden dro han ned til den store rasteplassen ved Statoil på Vik. Ti lastebiler stod oppstilt. Etter å ha banket på døra til tre av de utenlandske trailerne fikk han napp hos den fjerde.

Etter litt pruting ble en liter polsk vodka hans for 100 kroner.

Leder for nærpoliti -og beredskap hos politiet i Hønefoss, Lill Heidi Tinholt synes lite om spritsalget:

– Dette er veldig uheldig. Men det er ikke noe spesielt med at skysstasjonen ligg på Vik. Det samme hadde nok skjedd om lastebilparkeringa hadde lagt i Hønefoss eller andre steder, sier hun.

Risikosport

Politiet kjenner godt til at slikt salg foregår langs E16 og andre hovedveier i Norge. At utenlandske sjåfører vil spe på reisekassa si er ikke ukjent.

Polsk Sprit

En mann som vil være anonym ville teste ut om spritsalg foregikk. Det kostet han 100 kroner å kjøpe en liter polsk sprit.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi får inn tips om lastebiler som står parkert og man har muligheten til å banke på et vindu og få kjøpt et billig flaske sprit eller noen pakker med tobakk.

Tinholt forteller at de kjenner til en lokal bedrift i en bygd i Buskerud hvor de ansatte stilte seg opp når transport fra utlandet kom.

– Da fikk man kjøpt både sprit, vin og ikke minst tobakk, forteller Tinholt.

Politiet sier de ikke har ressurser til å overvåke trafikken inn og ut fra rasteplassen. De må fokusere på dem som smugler i stor skala sånn som den østeuropeisk lastebilen de stoppet den 7. august på Nesbyen som fullastet med sprit, øl og sigaretter. Nå ber de om konkrete tips fra innbyggerne i Hole

– Slik at vi får noe konkret å etterforske, ikke at det forblir på ryktenivå.

Og de NRK snakker med er klar over helserisikoen.

– Det hadde jeg aldri turt å drikke. Tenk om det er metanol du kjøper, sier en fra bygda.