NRK Meny
Normal

Sprayer byen

Med spraybokser og malingsbøtter slår flere titalls graffiti– og streetartkunstnere seg løs i Drammen i helgen.

Telmo Pieper

Telmo Pieper fra Nederland har hundre kvadratmeter å boltre seg på når han er med på utsmykkingen av Drammen.

Foto: Chetans Rastogi / NRK

Eric Ness Christiansen

Det eneste kunstnerisk leder Eric Ness Christiansen har gjort med den store veggen i undergangen, er å tagge nettadressen til prosjektet.

Han rister iherdig på sprayboksen, for han gleder seg til helga. Erik Ness Christiansen er kunstnerisk leder for "Ugangprosjektet", der fem underganger og en stor vegg i Drammen skal utsmykkes.

Vi står i undergangen under togsporet på Grønland. Veggen foran oss er helt grå. Det eneste kunstnerne har gjort så langt, er å male over gamle tagger i undergangen.

– Politiet har vel nærmest gitt opp kampen mot tagging, og det har preget mange av veggene i byen. Det er der vi kommer inn i bildet, sier Christiansen.

Åpnet opp for gatekunst

Tagging er fortsatt forbudt i Drammen, men i februar ga politikerne håp til gatekunstnerne. For etter mange år med nulltoleranse for graffiti og gatekunst, åpnet politikerne opp for å tillate kunstformen i februar 2014. Kravet er at den som eier veggen må gi sitt samtykke.

Avgjørelsen ble tatt godt imot i graffiti-miljøet. Og under Elvefestivalen slipper over tjue kunstnere kreativiteten løs.

– Det er både samtidskunstnere, gatekunstnere og graffitimalere som samarbeider, sier Christiansen.

Ulike temaer er utgangspunkt for de forskjellige kunstverkene. Det blir stensilkunst, karikaturer, hiphop-graffiti, samtidskunst og veggmalerier.

– Det er for at folk skal få se de ulike grenene av kunstformen, sier Christiansen.

Internasjonale kunstnere

Oppe i en lift på Grønland står Telmo Pieper fra Nederland. På et gammelt hus, rett ved politistasjonen, er han i gang med å spraye en vegg. Kunstverket er bare så vidt påbegynt, og det er langt fram til veggen er ferdig utsmykket.

– Jeg maler kontrasten mellom industri og natur, sier Pieper.

Det er hans tolkning av Grønland og Union i Drammen. Her er gammel industri i ferd med å forvandles til en helt ny bydel. Grøntområder og elva omkranser gamle og nye bygninger, og Pieper ble grepet av kontrasten da han kom til Drammen.

Så langt har han malt et skjeletthode, med en skinnende metallfarge over. Men han lover at det ferdige kunstverket ikke bare blir mørkt og tungt.

– Hodeskaller er for mange litt dystert, så jeg kommer til å male på Mikke Mus-ører og en pølse som er på veien inn i munnen på skallen. Jeg håper litt humor gjør at flere vil like det, sier Pieper, før han i dyp konsentrasjon fortsetter jobben med å fylle den hundre kvadratmeter store veggen.

Gatekunst i Drammen

Kunstverket til Telmo Pieper er langt fra ferdig, for snart får hodeskallen Mikke Mus-ører.

Foto: Chetan Rastogi / NRK