NRK Meny
Normal

Tre ord er unike i eikerbygdene

Har du spesielle ord i dialekta di? Ord som bare brukes i ditt nærområde?

Spesielle ord fra eikerbygdene

Nina Kristiansen fikk seg en overraskelse da hun flyttet til Oslo. Med dialekta si fra Nedre Eiker og Steinberg, var det ikke alle i storbyen som forsto hva hun sa.

– Det er bare en time unna, men da jeg spurte om å få en bærapåsa, var det plutselig ingen som skjønte at jeg skulle ha en bærepose, sier Kristiansen.

Gradvis ble dialekta hennes mer avslept, i likhet med mange andre som flytter til sentrale strøk. Og det går sjelden upåaktet hen.

– Du får kjeft i Oslo, og du får kjeft hjemme, fordi du ikke snakker ordentlig noen steder, sier Kristiansen.

Fant tre ord

I dag jobber hun som redaktør for nettstedet forskning.no. Hun har selv forsket på spesielle dialektord fra eikerbygdene, og hun ble en smule overrasket. For de fleste ordene hun trodde var helt spesielle for sitt hjemsted, viste seg å være godt kjent også andre steder.

Da en forsker ved Universitetet i Oslo hadde gått gjennom ordene hun fant, satt hun igjen med bare tre ord fra eikerbygdene som var unike.

  • Mellom – brukes i stedet for gjennom. Gjennom er ikke et ord i eiker-dialekta. Du går mellom skauen og mellom livet.
  • Hinketakke – du kaster en puck når du skal hoppe paradis, i stedet for en stein.
  • Merrasig – at noen snakker uavbrutt, uten å ta pauser.

– Jeg liker spesielt begrepet "mellom". Men på skolen lærer jo elevene at det ordet er feil, fordi alle lærerne trolig er innflyttere. De skjønner ikke at "mellom" er en dialektperle, sier Kristiansen.

Har du spesielle ord du mener kun blir brukt i ditt nærområde? Del de gjerne med oss på våre Facebook-sider.