NRK Meny
Normal

Sørger over Jonas (17)

Elevene ved Kongsberg videregående skole er tydelig preget av sorg, etter at skolekameraten Jonas Wendelborg Bråten (17) mistet livet i helgen.

Rektor Kirsten Bøckmann

Rektor Kirsten Bøckmann ved bildet av Jonas.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ungdomsmiljøet som 17-åringen var en del av, er sterkt preget etter det tragiske utfallet festen i Hokksund fikk.

Les også:

Jonas var elev ved Kongsberg videregående skole. I dag var de andre elevene samlet til minnestund i kantina i Tinius Olsen-bygget. Elever ved andre videregående skoler var også invitert.

Saken fortsetter under bildet.

Elevene i klassen til Jonas Wendelborg Bråten tenner lys i klasserommet hver dag.

Elevene i klassen til Jonas tenner lys for ham i klasserommet hver dag.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Helt siden det ble kjent at en av klassekameratene brått ble revet bort, har elevene i klassen til Jonas tent lys for ham i klasserommet. Også i dag var de samlet til et eget minnesamvær etter den felles minnestunden i kantina.

Tung tid ved skolen

– De er så flinke til å ta vare på hverandre, sier rektor Kirsten Bøckmann.

Det er hun som har hatt ansvaret for å legge til rette for samlingen i kantina, der et bilde av Jonas står plassert helt foran, bak et hav av levende lys. Elever, rektor og lærere holdt taler. Elevene hadde laget en bildekavalkade som ble vist fram. Det ble spilt musikk, og holdt ett minutts stilhet. De har holdt rundt hverandre og grått.

Minnestund for Jonas Wendelborg Bråten

Bildet av Jonas Wendelborg Bråten, plassert bak et hav av levende lys.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Gråter gjør de fremdeles når de litt etter litt kommer ut. De står samlet i små klynger, snakker og trøster hverandre. Noen av dem vi snakker med, forteller om en unggutt som kjente mange, som var utadvendt og godt likt, som var synlig på en god måte. Nå skal de aldri se ham igjen mer.

Les også:

Elever ved Kongsberg videregående skole

Det ble felt mange tårer ved Kongsberg videregående skole i dag.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Dette er veldig trist, og her ved skolen har stemningen vært veldig sånn nede. Du kan se sorgen i alle sammen. Det sier John Kristoffer Kristiansen, som er nyvalgt leder av elevrådet på Tinius Olsen skole.

Han forteller at elevene ved skolene er flinke til å ta vare på hverandre, og at det har kommet ekstra godt til uttrykk i dagene etter at beskjeden kom, om at det var en av deres egne som døde av stikkskader på en fest i Hokksund. Han synes også lærerne har håndtert situasjonen bra.

– De har vært veldig flinke til å ta hensyn til dem som er berørt, og sørget for at de får gjøre det de trenger å gjøre.

– Hvor lenge tror du det som har hendt kommer til å prege hverdagen ved skolen?

John Kristoffer Kristiansen

- Skolen er preget av sorgen, sier elevrådsleder John Kristoffer Kristiansen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg tror vel dette alltid kommer til å være i tankene våre. Vi kommer selvfølgelig aldri til å glemme ham, og dette er nok noe vi kommer til å tenke mye på, både i år og neste år, sier John Kristoffer.

– En meget spesiell gutt

– Dette er tungt for meg, som det er for alle andre. Samtidig er det viktig for meg at ansatte og elever nå kjenner at det blir noen gode dager også, sier rektor Kirsten Bøckmann.

– Jeg hadde ikke den glede å kjenne Jonas personlig, men jeg har snakket med guttene som kjente ham godt. De beskriver ham som en veldig aktiv og sosial gutt, en som de andre ungdommene flokket seg rundt. Det var alltid liv og røre rundt ham, og han var veldig opptatt av å inkludere andre. Han var flink, noe vi også så på karakterene hans, sier Bøckmann.

– De har fortalt meg at han hadde så mange jern i ilden, at de skjønte ikke hvor han tok tida fra. Det er helt tydelig at Jonas var en meget spesiell gutt, sier en rørt rektor.

Umiddelbart etter minnestunden ble det lagt ut en kondolanseprotokoll i skolens bibliotek. Der sto elevene i dag i kø for å uttrykke sin medfølelse med Jonas Wendelborg Bråtens etterlatte.

Elevene skriver i kondolanseprotokollen

Det er lagt ut en kondolanseprotokoll i skolens bibliotek

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK