Hopp til innhold

Soppsesongen kan bli avlyst

Det blir trolig vanskelig å finne sopp denne sommeren og høsten, ifølge Norsk institutt for naturforskning.

kantarell

POPULÆR: Særlig sopparten kantarell er ettertraktet for sin milde og gode smak. Til vanlig er den lett å finne, men står nå i fare for å bli sjelden vare.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det kan se mørkt ut for soppentusiaster hvis ikke det snart begynner å regne. Björn Nordén, som forsker på skogøkologi og bevaring i Norsk institutt for naturforskning (NINA), spår en veldig dårlig sesong.

Rekordvarme og stabilt godt vær gjør det nemlig vanskelig for soppen å vokse.

– Soppen kommer ikke med mindre det er fuktig i bakken, noe som ikke er tilfellet nå. Det kreves en god del vann før forholdene bedrer seg.

Nordén forteller videre at det allikevel finnes håp for entusiastene.

– Hvis det blir ekstremt mye regn kan det hende at situasjonen bedrer seg mot høsten, men sesongen vil ikke kunne måle seg opp mot i fjor.

Gro Gulden i skogen for å plukke sopp

ENTUSIAST: Tidligere jobbet Gro Gulden på Universitetet i Oslo som professor, men er nå pensjonert og nyter sommeren på feriehuset i Hurum kommune.

Foto: Bjørn Torleiv Wahl / NRK

– Jeg er optimist!

Gro Gulden fra Drammen, som har skrevet flere bøker om sopp og nyttevekst, beroliger med at sesongen alltid vil komme tilbake neste år.

– Noen år er det utrolig god sesong, og man må bare regne med at enkelte år er dårligere enn andre. Heldigvis vil nok det komme noe sopp hvis vi er heldige med en regnfylt august måned.

Hvis du har funnet et rikt område med sopp tidligere, vil du nok finne den til neste år.

– Du kan sammenligne et epletre og sopp. Soppen er eplene på treet, men mesteparten av soppen ligger faktisk under bakken.

Flere barkbiller

Barkbille

TRE GENERASJONER: Barkbiller kan spre sopp og virus som tar knekken på mange trær, men er som regel ufarlige.

Foto: Reidun Gomo / NIBIO

Et annet resultat av varmen gjør også at det blir flere barkbiller som dreper grantrær, ifølge Nordén.

– Siden det er så varmt nå kan de klekke flere generasjoner.

Barkbillene lever som oftest i døende eller allerede døde grantrær, noe som betyr at ikke regnes som alvorlige skadedyr i norsk natur.

– Normalt vil det bare være én generasjon barkbiller om sommeren, men i år vil jeg tro at det kan bli tre generasjoner, noe som betyr at det vil være større skade på grantrær, forteller Nordén.