Sommerturistene inntar vintersportsstedene

HALLINGDAL (NRK): Flere typiske vintersportssteder har i sommer opplevd sterk økning i turisttrafikken. Både på Geilo og i Trysil har det i sommer kommet langt flere turister.

Stisykling Trysil

I Trysil har stisykling trukket sommerturistene til det som vanligvis har vært lavsesong.

Foto: Destinasjon Trysil

Ikke bare kommer det flere turister på sommeren, men turistene blir også lenger enn før. På Geilo har man stor økning i antall hotellovernattinger denne sommeren.

Pål Knutsson Medhus

Medhus mener de har lyktes med å gjøre Geilo til en turistdestinasjon for hele året.

Foto: Visit Geilo

– Losjiomsetningen har økt med nesten sju millioner totalt sett denne sommeren. Det er veldig bra, sier turistsjef på Geilo, Pål Knutsson Medhus før han legger til:

– Så vet vi at for eksempel Geilo sommerpark har en sterk økning i antall utleide sykler og antall turer ned sykkelanlegget. Alle som driver med aktiviteter og opplevelser har en økning.

Før stoppet de i fire minutter

Medhus forteller at også handelsstanden i fjellbygda melder om økning, og han sier at de dermed har lyktes med å gjøre Geilo til en feriedestinasjon.

Ordfører Petter Rukke i Hol

Petter Rukke sier det nå er liv i Geilo sentrum hele dagen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi har jo sagt at før stoppet de i fire minutter for å late vannet og fylle vann på flaska. Nå har vi et mål om at de skal være i fire dager. I fjor sa vi fire timer. Da må vi synliggjøre hvorfor man skal være her i kommunen vår. Da syntes jeg reiselivsnæringen og Visit Geilo har vært veldig på, sier ordfører i Hol, Petter Rukke.

70 prosent vekst

Også ved vintersportsstedet Trysil har turistnæringa jobbet med å få flere sommerturister. Et stisykkelprosjekt har allerede i sommer gitt resultat, med sterk økning i overnatting på hotellene, som før hadde lavsesong på denne tiden av året.

– Vi er kjempeglad for å se den effekten vi har fått ganske raskt, for vi er ikke ferdige. Vi er midt i utviklingsprosjektet. Men allerede nå ser vi at vi får mye større trafikk her i sommermånedene, sier turistsjef Gudrun Sanaker Lohne og legger til:

Turistsjef i Trysil, Gudrun Sanaker Lohne

Gudrun Sanaker Lohne forteller om god vekst i Trysil.

Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil

– Det startet med at hyttefolket begynte å dra på hytta si mye oftere. Det så vi allerede i fjor. Men i år så har både hyttefolket og de kommersielle gjestene kommet til Trysil. Radisson Blu resort Trysil melder for eksempel om 70 prosent vekst. Det tyder på at vi er på rett vei med å utvikle sommeropplevelsene våre.

Liv hele dagen

I Hol mener ordføreren at kommunen har ligget i forkant i Hallingdal, og at man har vært klar på å ta imot det som kommer av turister.

– Før kom turbussene sent på kvelden. Du så folk som var ute på kveldsvandring, før de la seg og reiste etter frokost. Der ser vi en stor endring. Nå er det liv i sentrum hele dagen. Det er virkelig moro å komme og se på all aktiviteten om dagen, avslutter ordføreren.

Geilo

Slik er vi vant til å se turistbildene fra Geilo. Men nå er sommerturismen økende i fjellbygda.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK