NRK Meny
Normal

- Ille at vi ikke kan kreve politiattest

Sogneprest Janusz Fura i den katolske menigheten St. Laurentius i Drammen mener hjemmel til å kreve politiattest vil gi en nødvendig trygghet for kirken.

Janusz Fura, sogneprest St Laurentius menighet, Drammen

- Mange har reagert med sjokk og vantro, sier sogneprest Janusz Fura om avsløringene om overgrep i den katolske kirken.

Foto: Vilde Schirmer-Nilsen / NRK

Kirken mangler hjemmel for å kreve politiattest, mens både barnehager, skoler og idrettslag krever en slik attest.

Allerede i 2001, etter flere avsløringer om overgrep i kristne miljøer, ba Kirkens Ressurssenter om hjemmel til å kreve politiattest for alle ansatte.

Ni år senere, etter gjentatte purringer fra Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, KA, til Kirkedepartementet, mangler hjemmelen fremdeles.

Onsdag ble det kjent at biskop Georg Müller måtte forlate Trondheim katolske stift i fjor, etter at han innrømmet å ha forgrepet seg på en altergutt for 20 år siden.

- Vil begrense omfanget

Sogneprest Janusz Fura i St. Laurentius mener det ville begrenset omfaget av seksuell misbruk dersom også kirken fikk hjemmel til å kreve politiattest ved ansettelser.

- Det ville fjernet en del usikkerhet om personer er skikket til jobben fra starten av, man ville føle seg tryggere. Denne trygghetsfølelse en viktig for kirken, sier Fura.

Snakker om det

Selv har sognepresten tatt opp det som har skjedd den siste tiden både i preken i kirken og i bibelmøter.

- Alle reagerer på forskjellig måte. Mange hos oss reagerer med sjokk og vantro, og de er skuffet. Jeg tror det er viktig å snakke om det, sier Fura.

Men å unngå seksuelle overgrep helt og holdent i kirken tror ikke sognepresten at er mulig.

- Uansett om vi krever politiattest så er vi bare mennesker alle sammen, avslutter Fura.