NRK Meny
Normal

Snudde seg bort fra sterke brannbilder

DRAMMEN (NRK): Den drapstiltalte holdt seg for øynene da bilder av den utbrente bilen fra åstedet ble vist i Drammen tingrett.

Utbrent bil Tranby

UTBRENT BIL: Per Gunnar Asheim ble funnet død i denne utbrente bilen.

Foto: NRK

Tirsdag var det klart for de kriminaltekniske bevisene i rettssaken mot den drapssiktede 53-åringen i Tranbysaken.

Politioverbetjentene Trond Sandsbråten fra Søndre Buskerud politidistrikt og Finn Rottem fra Kripos la fram funnene fra stedet der den utbrente bilen med Per Gunnar Asheim ble funnet 27. mars 2013.

Sandsbråten advarte mot sterke bilder da han holdt presentasjonen sin.

På bildet fikk retten se den utbrente bilen med avdøde Per Gunnar Asheim sittende i passasjersetet. Den tiltalte kona holdt seg for øynene da bildet ble vist på storskjermen.

Usikker brannårsak

Politioverbetjent fra Kripos, Finn Jonny Rottem, kunne i retten ikke konkludere helt sikkert med brannårsaken. Skadene på bilen var så store at det har vært umulig.

– Når vi ikke har en påviselig brannårsak, må vi bruke utelukkelsesmetoden. Den er ikke spesielt god og gir oss ikke en helt sikker brannårsak. Etter å ha utelukket en rekke brannårsaker, står vi igjen med at åpen ild eller røyking er den mest sannsynlige, svarte Rottem.

På bakken utenfor bilen er det funnet to sigarettsneiper der den ene har avdødes DNA.

Tranby

Politiet undersøke huset til ekteparet i påsken 2013.

Foto: NRK

Fant avdødes mobil

Av de få tingene som ble funnet i bilen, var avdødes mobiltelefon, noen ølbokser og en flaske gin. På et lite område i den utbrente bilen er det funnet diesel på gulvet i bilen.

– Kan man utelukke at det har vært dieselsøl i denne bilen fra før? spurte forsvarer Hilde Marie Ims.

– Det kan vi ikke utelukke, men vi ber om at alle faktorene blir sett i sammenheng, svarte Sandsbråten.

Avdødes klokke ble også funnet. Den hadde stoppet på klokkeslettet 03:15. Datoen har ikke vært mulig å tyde. Så langt har det ikke vært slått fast når brannen startet.

Testbrann

Tranby-saken parkeringsplass

Bilen ble funnet på Kraft på Tranby.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

For å undersøke hvor fort en bil brenner, har politiet tent på to testbiler. Den ene bilen var dynket med diesel, den andre ikke. Retten fikk se opptak av disse testbrannene.

Det tar mellom 45 til 60 minutter før en bil er utbrent. Brannen i bilen med diesel hadde en raskere utvikling enn i bilen uten. Det skiller cirka 13 minutter i branntid. Det var ellers bare snakk om nyanser i skadeomfanget på de to bilene.