Hopp til innhold

Nyttårsforsett kan bli fortvilelse

– Det spiller ingen rolle om det er 1. januar eller 15. september så lenge lysten kommer innenfra. Dora Thorhallsdottir tror folk glemmer hjertet når de setter seg nyttårsforsetter.

Trening

Urealistiske nyttårsforsetter er ett skritt frem og to tilbake mener Psykolog Øystein Teigre.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Veldig mange sammenligner seg med folk rundt seg og da er det lett å tape. Mitt inntrykk er at forsetter altfor ofte handler om å prøve å virke mer vellykket utad, sier familieterapeut og standupkomiker Dora Thorhallsdottir.

Dora Thorhallsdottir

Den indre motivasjonen er nøkkelen for å unngå skuffelse mener familieterapeut Dora Thorhallsdottir.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Når nyttårsfeiringen nærmer seg frykter hun at mange gir seg selv løfter de egentlig ikke ønsker å holde. En studie fra Universitetet i Bristol viste i 2007 at 88 prosent av dem som setter seg nyttårsforsetter bryter dem. Thorhallsdottir tror dette er fordi folk lar målene styres av omverden uten å ha en indre motivasjonen. Hun beskriver det som forskjellen mellom å føle at man «burde» og å kjenne at man «vil».

Lei av skuffelser

I slapsete gater i Drammen er det flere som vil unngå å sette uoppnåelige mål for det kommende året.

– Det er veldig viktig å være realistisk. Livet er vanskelig nok som det er, så vi prøver å ha små mål som vi kan se frem til, forteller et ungt par.

En eldre dame tror ikke at folk gjennomfører planene de legger og har derfor aldri hatt egne nyttårsforsetter. En annen dame har planer om å komme i bedre form, men tror at det for mange ender med frustrasjon.

– På slutten av året tenker man ofte at man skulle ha gjort både det ene og det andre, også prøver man igjen året etter.

– Ingen «Quick Fix»

Øystein Teigre

Psykolog Øystein Teigre tror mange nyttårsforsetter ender med fortvilelse.

Foto: Privat

Psykolog Øystein Teigre er opptatt av at nyttårsforsetter skal være en prosess som ikke trenger en målstrek. Urealistiske mål som man ikke klarer å oppnå kan ende med stor fortvilelse.

– Folk vil gjerne ha en «Quick Fix», men det finnes ikke. Det er veldig dumt å legge en plan som ikke lar seg gjennomføre. Da går man ett skritt frem og to tilbake.

Ender man allikevel med brutte nyttårsforsetter er det viktig å behandle seg selv med respekt. Dora Thorhallsdottir synes man skal pleie skuffelsen slik man ville trøstet sitt eget barn, heller enn å bli sint.

– Man kan forestille seg livet som en lang interrail-reise med en selvvalgt reisepartner. Dessverre er det mange som velger en sur og masete type som sier «Du får ikke til noe som helst!», istedenfor sin hyggeligste side.