NRK Meny
Normal

Vinteren står for døra

Vinterdekksesongen er like om hjørnet. Verksteder og bensinstasjoner står klare for omlegging.

Piggdekk

Snart skal disse på bilen, for Kong Vinter er i anmarsj. Skal du velge piggdekk, eller piggfritt?

Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Lufttrekkeren på Geilo Auto har ikke gått varm ennå. Men den har hektiske dager i vente. Dekkomlegger Erik Fossgård har allerede skiftet mange hjul, og det er spesielt en kundegruppe som gjerne vil ha på vinterdekkene tidlig.

– De som skal på jakt, de skal opp i fjellet, og de er opptatt av å få på vinterdekkene tidlig. Ellers har det vært stille, men det hender vi får oss en smell i høstferien, sier Fossgård.

Men når snøen kommer, da blir det ikke stille?

– Nei. I fjor hadde vi veldig tidlig snøfall. Ei natt i høstferien kom det 15 centimeter nysnø. Da er det god butikk å drive med bilredning, ler Fossgård.

Kulda har kommet

I Øvre Buskerud er det kuldegrader nesten hver morgen nå. Flere bilister har allerede byttet til vinterdekk.

Piggdekk skal ikke settes på bilen før 1.november i Sør-Norge. I Nord-Norge starter piggdekksesongen 16. oktober. For piggfrie dekk gjelder ikke disse reglene.

Pigg eller piggfritt?

Så går diskusjonen. Skal du kjøpe dekk med eller uten pigger. Når NRKs reporter snakker med bilister langs riksvei 7 er det uenighet om hva som er best. Ved Geilo Auto er det sjelden de anbefaler hva slags dekk du bør velge.

– Som regel har folk en egen mening. De som er vant til å kjøre med piggdekk, velger oftest det igjen. De konservative geilingene kjører med piggdekk, sier dekkomleggeren.

Rundt åtti prosent av kundene jans velger piggdekk, men selv kjører Fossgård piggfritt.

– Hvis jeg skal en tur til byen, så har jeg ikke samvittighet til å sitte å harve pigger hele veien. Ikke er det noe særlig fint å høre på, heller, avslutter Fossgård.