Normal

Snart hopper kvinnene lengst

Om få år er det kvinnene som hopper lengst i bakken, det mener flere forskere. Skihopper Line Jahr tror selv hun kan sveve lengre, dersom hun får hoppe i større bakker.

Jahr

Skihopper Line Jahr i høyt svev. Snart er det ventet at hun og andre kvinnelige hoppere vil fly forbi guttene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Så lenge vi ikke får konkurrere på lik linje med gutta, så hopper vi ikke lengre enn dem.

Skihopperen Line Jahr fra Vikersund er klar i sin tale. Hun tror egne resultater kunne vært bedre dersom hun hadde fått hoppet i større bakker.

– Ja, jeg kunne ha hoppet lengre enn det jeg har gjort nå.

Og å hoppe lengre, har kvinner vitenskapelig sett gode muligheter for. Det var Dagens Næringslivs magasin D2 som først omtalte saken i dag, hvor flere forskere og idrettssosiologer mener jentene kommer til å dominere hoppsporten om noen år. Rakettforsker Erland Ørbekk har i fire år jobbet med simulering av skihopp og er en av dem som tror på de kvinnelige hopperne.

– Innen åtte-tolv år kommer kvinnene til å hoppe like langt som menn. Lenger frem i tid tror jeg verdensrekorden i skihopp tilhører en jente, sier han til D2.

– Skulle ønske jeg var yngre

Skihopper Jahr tror fremtiden for kvinnelige hoppere ser lys ut, men synes satsningen har tatt for lang tid.

– Det er litt kjedelig, for jeg føler at jentehopping startet først for fire år siden med verdenscupen. Alt før det var bare en slags transportetappe for å anerkjenne idretten, mener hun.

I intervjuet med D2 uttalte Jahr at hun skulle ønske hun var ti år yngre. Likevel er hun ikke sint for at utviklingen ikke har fulgt hennes tempo.

– Jeg er aldri bitter, sier hun.

Tror på vitenskapen

Clas Brede Bråthen er sportssjef for det norske hopplandslaget. Han har også stor tro på fremtidens kvinnehopp.

Clas Brede Bråthen

Hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg tror på vitenskapen i den sammenhengen, som sier at jentene har bedre forutsetninger for å fly på grunn av vekta, sier han.

Bråthen tror forholdene ligger til rette for lange kvinnehopp, men er fast bestemt på en kontrollert utvikling.

Flere kvinnelige hoppere har uttrykt frustrasjon over at utviklingen i sporten går for sakte. Forstår du dette?

– Basert på deres perspektiv med egne karrierer og drømmer, så skjønner jeg selvsagt det. Men det er veldig få idretter som er utviklet langt basert på enkeltutøveres drømmer og ønsker, avslutter Bråthen.