NRK Meny
Normal

Denne kan gjøre deg syk

Leger advarer fjellfolket mot å drikke rett fra bekken i høst. Lemen og andre smågnagere kan nemlig gi deg pest.

Lemen

Det er lemenår i år. Smågnageren kan infisere fjellbekker med harepest som kan smitte mennesker.

Foto: Gunn Nyborg / NRK

Fjellet invaderes i år av en veritabel hær av små lemen. Flere av dem blir smittet av sykdommen tularemi, også kalt harepest. Når dyrene dør, blir de ofte liggende i nærheten av små bekker og tilsig. Dersom du drikker av dette vannet, risikerer du å bli syk.

– Folk bør ta med vann på flaske, hvis de skal på fjellet i høst. Bekkevann som ellers har topp kvalitet kan være farlig å drikke, forteller kommunelege Robert Tunestveit i Ål i Buskerud.

Også folk som har hytte på fjellet med brønn, bør være oppmerksomme. Infisert overflatevann kan sige inn i brønnen og gjøre den til en smittekilde.

Les: – Ikke drikk vann rett fra naturen

Les også: Slik unngår du å få harepest

– Oppsøk lege

Harepest gir symptomer som minner om influensa. med plager som feber, oppkast, halsbetennelse og redusert allmenntilstand. Som regel går sykdommen over av seg selv etter en uke.

Robert Tunestveit

Kommunelege Robert Tunestveit i Ål kommune.

Foto: privat

– Dersom du får slike symptomer etter å ha drukket vann fra naturen, er det likevel lurt å oppsøke lege, sier Tunestveit.

Harepest er en alvorlig bakteriesykdom, men er ikke dødelig for normalt friske mennesker.

Kan gi nyreskader

Forårets milde vinter har ført til en oppblomstring av andre smågnagere, som også kan gi forårsake sykdom hos mennesker. Klatremusa kan være bærer av puumalaviruset som gir musepest. Denne sykdommen gir lignende symptomer som harepest, men kan i verste fall føre til nyresvikt. Da kan det bli nødvendig med sykehusinnleggelse.

Musepest overføres til mennesker via avføring eller sekret fra smågnagere.

Les også: Stadig flere smittes av musepest