Hopp til innhold

Tre tatt for båtpromille på to år i Oslofjorden

De to siste årene har politiets båt som patruljerer fra Asker til Vestfold bare tatt tre båtførere for promillekjøring. Men i sommer øker risikoen for å bli pågrepet.

Fin farkost.

Fin farkost. Denne nye politibåten har ansvaret for strekningen fra Asker til Vestfold. Tidligere slapp promillekjørere svært billig unna. Men med økt kvalitet og aksjonsradius på politibåten, øker sjansene for å bli tatt.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Vi er kjent med tallene, reagerer på dem og ønsker å gjøre noe med saken, sier politibetjent Kurt Springer.

Politibetjent Kurt Springer

Kaster loss. Politibetjent Kurt Springer er ikke fornøyd med promillestatistikken, men med flere folk og ny båt, lover han bedre innsats.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Han har ansvaret for politibåten som patruljerer Oslofjordens vestside fra Asker til Vestfold, inkludert Drammensfjorden, Drammenselva, Sandebukta og til Holmestrand.

Få timer på sjøen

Legger man statstistikken til grunn, er det all grunn til å tro at alkohol og båtliv i Oslofjorden trygt kan kombineres uten politiets innblanding.

I 2011 ble bare to båtførere tatt og dømt for promillekjøring i Kurt Springers ansvarsområde. Året etter var tallet halvert. Da ble kun én båtfører tatt og dømt for promillekjøring.

Statistikken for bruken av politibåten i området fra Asker til Vestfold er heller ikke lystelig lesning for politibetjenten. I fjor var politibåten ute bare i 77,5 timer. Året før var tallet det dobbelte.

Les også:

Tøffere i Vestfold og Telemark

Følger du kysten nedover, blir statistikken for promilletatte litt bedre, sett med politiets øyne.

I 2011 rapporterte politiets båttjeneste langs Telemarks-kysten om 19 båtførere som ble tatt med promille. I Vestfold var tallet 25.

På den andre siden av Oslofjorden, langs Østfoldkysten, var det imidlertid langt færre påvirkede båtførere som fikk nærkontakt med politibåten. Ansvarlig for politibåten i Østfold, Øyvind Nilsen, rapporterer om bare åtte promillesaker i 2011.

Store variasjoner

Tallene for 2012 følger omtrent det samme mønsteret. Et svært varierende antall båtførere med alkohol i blodet ble tatt og dømt.

Buskerud: En båtfører. Telemark: 25 båtførere. Vestfold 21 båtførere. Østfold: 7 båtførere.

Ny politibåt på vannet

Se video fra den nye politibåten.

Ny båt, nye folk

250 ivrige hestekrefter murrer lavt ytterst i båthavna Lagahølet i Røyken kommune. Søndre Buskerud politidistrikt har brukt 500.000 på den nye politibåten som legger ut på tokt denne formiddagen.

Om bord er politiførstebetjent Anders Grøterud fra Lier lensmannskontor, sammen med Kurt Springer. Grøterud er sistemann i gruppen av fem politifolk som nå har kompetanse til å føre politibåten

Mangelen på båtførere har tidligere vært et problem for politidistriktet.

– Vi har lenge ønsket oss ny politibåt. Med både flere båtførere og bedre båt, blir det spennende å lese statistikk til høsten, sier Springer.

Tid og sted

– Båt og promille er sjelden et stort problem på dagtid. Klarer dere å være der på kvelden, om natten og i helgene?

– Det er viktig å være der når folk drikker og har dårlig vurderingsevne. Da må vi være der, både for å forebygge og pågripe folk, sier Anders Grøterud.

– Men har dere ressursene til dette?

– Godt spørsmål. Det blir prioriteringer. Men vi skal gjøre alt vi kan for å være på plass til riktig tid.

Anders Grøterud og Kurt Springer

Sjøklar. Politiførstebetjent Anders Grøterud (t.v.) gjennomgår den siste opplæringen før han kan føre politibåten i Oslofjorden. Politibetjent Kurt Springer er ansvarlig for den nye politibåten.

Foto: BJørn Olav Nordahl / NRK

Kan blåse om bord

Nytt av året er også politiets tilgang til måleinstrumenter når de er til sjøs.

Øyvind Nilsen, ansvarlig for politibåten i Østfold, opplyser at båten deres denne sommeren blir utstyrt med såkalt "evidencer". Det betyr at folk kan blåse og bli sjekket for promille, der og da.

– Vi kommer til å bli langt mer effektive på promille, lover Nilsen.

Både i Vestfold, Telemark og Buskerud må man til land for å få målt promillen på mistenkte båtførere skikkelig. Dette skjer enten på et legekontor eller ved hjelp av politiets måleinstrument som befinner seg i en politibil på nærmeste brygge.