Hopp til innhold

Slik skal skredvarslene bli bedre

Nye teknologiske løsninger skal gi et mer nøyaktig snøskredvarsel denne sesongen. Men utfordringen er å gjøre varselet forståelig for dem som ferdes i fjellet.

Doffen søker i snøskred

1. desember startet snøskredvarslingen i Norge opp med sine daglige varsler for sesongen. (illustrasjonsfoto)

Foto: Privat

– Det er satt opp en del nye værstasjoner i fjellet, forklarer skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Da snøskredvarslingen i Norge «sesongåpnet» 1. desember, var det med en lovnad om at årets utgave skal være mer nøyaktig enn tidligere år.

Kjetil Brattlien.

Kjetil Brattlien, skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– De aller fleste værstasjoner vi har i Norge står nede i daler, mens fjellværet kan være veldig annerledes. Så det at stasjonsnettet i fjellet har økt, gjør det lettere for oss som driver med skredvarslingen å vite hvordan forholdene er og dermed varsle riktig, sier Brattlien til NRK.

Skal bruke satellitter

I tillegg vil varslingen, som kan leses på nettstedet varsom.no, bruke radarsatellitter for å registrere snøskred. NORUT har sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statens vegvesen gått sammen om å lage en metode for å overvåke hvor det går snøskred. Metoden, som bruker data fra Sentinel-1-satellittene, tas nå inn i snøskredvarslingen.

Rune Engeset

Rune Engeset, seksjonsleder i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det betyr at brukerne vil få et bedre verktøy for å håndtere snøskredfare – det være seg turfolk i fjellet, kommuner med ansvar for snøskuterløyper eller for overvåkning av veinettet, forteller seksjonsleder Rune Engeset i NVE i en pressemelding.

Han understreker at de allikevel er avhengige av observasjoner fra folk ute i felt. Snøskredvarslingen har den dag i dag rundt 100 faste observatører i fjellet.

Snøskred

Utfordringen til skredvarslerne er å gjøre selve varselet forståelig for dem som ferdes i fjellet.

Foto: Skjermdump

Må være forståelig

Men selv om varselet når blir bedre, gjenstår det en annen utfordring. Det å gjøre selve snøskredvarselet forståelig for folk som ferdes i fjellet.

– Det er litt av utfordringen. Det er jo akkurat det samme som med værvarselet for øvrig. På vinteren, når det er meldt skikkelig uvær, så er det ikke så lurt å legge ut på langtur på fjellet. Sånn er det med skredvarselet også, sier Brattlien og legger til:

– Du må ikke bare lese det og forstå det. Du må ta riktige valg også. Spesielt når det er skredfare tre eller høyere. Da trengs det stor kunnskap for å dra på tur og komme trygt hjem.

Varsling fungerer

Sist vinter omkom to personer i snøskred her i landet. Det er det laveste antallet på 11 år. Skredeksperten retter allikevel en advarende pekefinger.

– Menn har endret litt adferd og varslingen har blitt bedre. Men sist vinter var en mildere vinter enn vanlig, og vi ser at det er under kalde vintre at ulykker skjer. Det er kulda som skaper farlige lag, avslutter Brattlien.

Flere nyheter fra NRK Buskerud