Slik skal politiet ta BMW-banden

Biltyvene som herjer i store deler av landet, har stjålet for 24 millioner kroner siden i sommer. Politiet samarbeider med svensk og østeuropeisk politi for å få tatt tyvene.

BMW-innbrudd i Trondheim

OMFATTENDE: Ingen er pågrepet for BMW-innbruddene, og fortsatt begås det nye tyverier nesten hver natt.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Over 200 innbrudd i BMW-er registrert i Sør-Norge siden sommeren, og fortsatt begås det nye innbrudd nesten hver natt.

– I gjennomsnitt er det tatt verdier for litt over 100.0000 kroner i hver bil. I alt tror jeg vi nærmer oss 24 millioner kroner i forsikring, både i hva det koster for å skaffe nytt utstyr og i reparasjoner, sier politioverbetjent Stig Vasbø ved etterretning- og vinningsavsnittet i Oslo politidistrikt til NRK.

Hovedsakelig er det utstyr fra BMW-er tyvene går etter, men også biler fra Mercedes, Skoda, Volkswagen og Audi har blitt utsatt for innbrudd.

Samarbeider med andre land

Ingen er pågrepet for innbruddene, men politiet mener det er østeuropeere som står bak.

– Vi har kontakt med andre lands politi for å utveksle erfaringer og komme opp med tiltak sammen. Nå samarbeider vi med politiet i Sverige og land i Øst-Europa, sier Vasbø uten å ville si konkret hvilke land.

BMW innbrot i Bergen

BORTE: Tyver slo natt til onsdag til i Bergen for andre gang. Rattet og annet utstyr ble stjålet fra denne BMW-en.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

I Sverige har det vært over tusen bilinnbrudd den siste tiden, og svensk politi har pågrepet flere personer fra Øst-Europa.

Nå håper norsk politi også å få tatt gjerningspersonene.

– Nå har vi etterforsket dette lenge og håper vi snart har en løsning i sikte, sier Vasbø.

Utveksler informasjon

Natt til torsdag ble det begått innbrudd i en Mercedes-Benz Sprinter i Skotselv i Øvre Eiker i Buskerud. Der ble det tatt airbager, ratt og lykter.

Politiet utveksler informasjon på tvers av politidistriktene fordi de mener det er samme personer som står bak innbruddene.

– Vi ser opplysningene som vi klarer å samle i sakene, under ett, selv om det er saker fra Trøndelag en dag og Oslo-saker to dager etterpå. Vi tror at det er de samme personene som står bak ganske mange forhold, sier etterforsker og politibetjent Stig Arne Moen ved Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Reiser lange avstander

Politiet tror utstyret som blir tatt, som ofte er navigasjonssystem, ratt, airbager og lykter, havner i Øst-Europa.

BMW etter innbrudd

KNUST RUTE: Det har vært flere innbrudd i BMW-er også i Trondheim den siste tiden.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Tyvene skal være såkalte mobile vinningskriminelle, altså personer med liten tilknytning til Norge og som kommer hit i grupper utelukkende for å utføre ulike former for vinningskriminalitet, for deretter raskt å forlate landet med utbyttet.

Tyvene opererer annerledes enn det norske gjerningspersoner gjør, ifølge politiet.

– De reiser lange avstander på kort tid og opererer i hele Norge. Sakene vi har sett, stammer fra hele Sør-Norge, og nå har det vært saker i Trøndelag og Vestlandet, sier Moen.

– Mye av det som skjer nå, er nok gjort av samme nettverk, men det kan være flere grupperinger.