Hopp til innhold

Slik avslørte politiet GBL-smuglingen

DRAMMEN (NRK): «Da er alt i boks, får du ordna noen kanner eller et eller annet da?» Avlytting og spaning var avgjørende for å få avslørt innførselen av 600 liter GBL fra Kina til Norge, ifølge politiet.

GBL-beslag

REKORDBESLAG: Det var disse tønnene med 600 liter GBL politiet stanset på vei inn i Norge og byttet ut innholdet med vann.

Foto: TOLLVESENET / SKJERMDUMP

Logger fra telefonsamtaler mellom den tiltalte 52-åringen og hans 30 år gamle slektning ble lagt fram som bevis av statsadvokaten i Drammen tingrett fredag.

Telefonavlyttingen startet i mars 2015 fordi politiet mistenkte at det var GBL på vei fra Kina.

Politiførstebetjent Simon Gerhardsen fra narkotikaavsnittet ved Drammen politistasjon er innkalt som vitne og spilte av en rekke samtaler fra tiden politiet avlyttet mennene.

30-åringen som er tiltalt for innførsel og omsetning av til sammen 800 liter GBL i 2014 og 2015, sa i retten i dag at stoffet kan gjøres om til et stoff som virker muskelavslappende og at han ville selge det til kroppsbyggere.

Simon Gerhardsen politiets hovedetterforsker GBL saken drammen tingrett

Politiets hovedetterforsker Simon Gerhardsen i Drammen tingrett.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Han har tatt på seg skylden og sier i retten fredag at han beklager å ha lurt sin 52 år gamle slektning, som nekter straffskyld og sier han ikke visste at stoffet bestilt fra Kina kunne brukes som narkotika.

Telefonavlytting og spaning

«Nå er ting på vei, vi må få det unna så fort som mulig». Dette er tatt ut av en av telefonloggene som statsadvokaten la fram som bevis i retten i dag.

En annen samtale som ble spilt av, er der en tidligere barndomskamerat ringer den tiltalte 30-åringen og vil kjøpe narkotika.

Men fordi 30-åringen mistenkte at han ble avlyttet, avsluttet han raskt samtalen og avtalte å komme innom mannen en dag, ifølge politiet.

Den tiltalte 30-åringen ville ikke svare på oppfølgingsspørsmål fra statsadvokaten om hvem han mistenkte kunne stå bak en avlytting. Han ville heller ikke utdype hva slags forbindelse han har til de ulike personene som politiet viser bilde av i retten og spilte av samtaler med.

«Den 7. mai»

«Er det ikke noe som lar seg ordne snart?»

Dette er fra en annen samtale som politiet mener handler om de 600 literne med GBL som var på vei fra Kina. Men dette ville 30-åringen ikke kommentere.

GBL beslag 2

Telefonavlytting og spaning var avgjørende for å få avslørt importen av GBL, ifølge politiet.

Foto: TOLLVESENET / SKJERMDUMP

I en kort telefonsamtale mellom den tiltalte 52-åringen og 30-åringen i april blir det utvekslet noen få ord:

«Den 7. mai», sier 52-åringen.

Ifølge politiet er dette en beskjed til slektningen om at stoffet er på vei og kommer til Norge.

Tror ikke på de tiltalte

«Da er alt i boks, får du ordna noen kanner eller et eller annet da?»

Statsadvokaten Kristin Røhne mener dette beviser at 52-åringen har godt kjennskap til hva som var på vei fra Kina og at det ikke var såpe til verkstedet, men GBL som 30-åringen planla å selge i kroppsbyggermiljøet.

– Hans forklaring i de rettslige avhørene er motstridende i forhold til det han forteller i tingretten, sier Røhne til NRK og viser til telefonsamtalene som er lagt fram som bevis i tingretten.

– Vi mener det beviser at han ikke har den passive rollen som han selv forteller han har hatt.

  • Kjempebeslag av GBL
  • Drammen tingrett, GBL-sak

    Rettssaken mot de to mennene går i Drammen tingrett til onsdag neste uke.

    Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud