NRK Meny
Normal

Slår alarm om for få helsesøstre i skolehelsetjenesten

Drammen hadde lavest helsesøsterdekning blant de største kommunene i 2014, og lite har blitt bedre. 2.300 videregåendeelever må dele på en helsesøster. Sykepleierforbundet er bekymret over situasjonen.

mangler helsesøstre

TOMME ROM: Videregåendeelever i Drammen møter som oftest stengte dører eller tomme rom når de oppsøker helsesøster.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Emine Sanders

Elevrådsrepresentant ved Åssiden videregående skole Emine Sanders.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Elevrådsrepresentant ved Åssiden videregående skole Emine Sanders banker på døra til helsesøsteren ved skolen, men den er som oftest stengt når elevene trenger hjelp.

– Elever som først skal komme og snakke med helsesøster blir avvist. Dette er et lavterskeltilbud. Så når man først blir avvist er det vanskelig å gå videre med problemene sine, forteller Sanders.

Helsedirektoratet anbefaler minst én helsesøster på 800 elever i den videregående skolen. Men i Drammen kommune er det kun én per 2.300 elever.

Sykepleierforbundet har sendt bekymringsmelding til fylkesmannen og krever at kommunen fører en mer forsvarlig skolehelsetjeneste.

Jobber med forebyggende metoder

Hugo Limkjær

Hugo Limkjær, virksomhetsleder ved Senter for oppvekst i Drammen sier de har annerledes arbeidsmetoder og jobber med forebygging.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Ifølge Senter for oppvekst i Drammen skyldes dette annerledes arbeidsmetoder.

– Vi prøver å jobbe mer forebyggende, med systemarbeid. Både i klasser og grupper der det er naturlig. Samtidig har vi styrket tjenesten med 12 til 13 årsverk i perioden 2014-2017. Det er vi fornøyd med, forteller Hugo Limkjær, virksomhetsleder ved Senter for oppvekst.

Ikke godt nok

Linda Lavik

Sykepleierforbundet i Buskerud slår alarm om situasjonen med helsesøstermangel i Drammen kommune. Leder Laila Lavik sier at tjenesten ikke er god nok.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Sykepleierforbundet i Buskerud er sterkt uenig i at dette er nok. De slår nå alarm om den lave helsesøsterdekninga i kommunen.

– Det er altfor tilfeldig om de får den hjelpen de trenger. Det er ikke godt nok, sier leder i sykepleierforbundet, Linda Lavik.

For der hvor elevene kunne kommet med sine problemer, er det ingen å dele problemene med. Ved de aller fleste videregående skolene i landet meldes det om det samme.

Aller verst er det for de yngste skoleelevene.

– Ved barneskolene er det bare halvparten av de helsesøstrene som det skulle ha vært i henhold til minimumskravet, forklarer Lavik.

– Må ta vare på oss

Både sykepleierforbundet og elevene mener det å investere i nok helsesøstre ved skolene vil lønne seg i det lange løp. Blir ikke problemene tatt tak i tidsnok, kan det koste mye, både for samfunnet og for den enkelte.

– Det koster mer penger for samfunnet å miste elever enn å ansette en helsesøster på heltid. Det er vi som er fremtiden og politikerne må ta vare på oss, krever Emilie Sande.