NRK Meny
Normal

Får drahjelp til slanking på sosiale medier

Elevene ble overrasket da læreren deres la ut bilder av seg selv i trusa på Facebook. Stadig flere velger å dele slankekuren med andre via sosiale medier.

Slanker seg

Dette bildet la Jane Wernersen ut av seg selv da hun startet reisen mot et sunnere liv.

Foto: Privat

– Bleik, hårete og feit. Jeg følte meg usunn, sov dårlig, og jeg var sliten nesten hele tiden, sier Jane Wernersen.

43-åringen er norsklærer ved Vestfossen ungdomsskole. Rett før nyttår startet hun jakten på et nytt og slankere liv.

Jane Wernersen

De aller færreste er glansbilder, mener Jane Wernersen.

Foto: Anne-Marit Borgen Werring / NRK

Iført bare truse og BH la hun ut et bilde av seg selv på Facebook, og hun inviterte andre til å være med på reisen via bloggen sin. Erfaringene ville hun dele med andre.

– Jeg hadde sett så mange med innolja rumpeballer som så ut som biljardkuler på sosiale medier. Jeg kjenner ikke mange som ser slik ut, så jeg inviterte andre til å bli med på min vei mot et sunnere liv, sier Wernersen.

– Blir en forpliktelse

Da hun gikk på vekta i august, veide kvinnen, som rager en meter og 60 centimeter over bakken, over 80 kilogram. Hun har tidligere forsøkt å gå ned i vekt, uten noe godt, langvarig resultat.

Hun er klar på hvorfor hun mener slankeprosjektet ikke er mulig å gjennomføre på egen hånd.

– Det har jeg forsøkt mange ganger tidligere, uten at det har hjulpet. Nå ligger det en forpliktelse i det, så jeg må bare gjennomføre det, sier Wernersen.

Bra for mange

Hun er ikke den eneste som velger å bruke sosiale medier på denne måten. Selv om solskinnshistoriene fortsatt er i flertall, velger stadig flere å gjøre som Wernersen, mener ekspert på sosiale medier, høgskolelektor Cecilie Staude på BI.

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude

Mange får motivasjon av å dele sin historie med andre, mener ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude.

Foto: Torbjørn Brovold / BI

– Det å få en heiagjeng, eller noen som støtter opp under det målet du har satt deg, kan være bra for mange mennesker, sier Staude.

Hun mener det har blitt mer naturlig for folk å dele også historiene som ikke bare skal vitne om hvor vellykkede vi er som mennesker.

– Det kommer av at vi er mer komfortable med den åpenheten vi ser. Det å dele litt vanskelige historier kan også gi deg noe tilbake, ved at folk engasjerer seg og gir deg støtteerklæringer, sier Staude.

Stor respons

Norsklæreren ble overrasket over responsen. Ikke bare får hun mange tilbakemeldinger via sosiale medier, men folk hun møter spør hvordan det går.

– Jeg har erfart at det er åpenhet rundt det å se vanlig ut, eller litt overvektig slik som jeg, sier Wernersen.

Lærer Jane Wernersen bruker sosiale medier for å få støtte til en sunnere livsstil. Hun la ut et bilde av seg selv på Facebook, bare iført truse og BH.

Se hvordan elevene reagerer på prosjektet til norsklæreren.