Hopp til innhold

Skulker for bedre bussruter

Skoleelever i Hurum kommer en halvtime for sent til skolen hver dag. Og det får de lov til av foreldrene.

Skoleelever i Hurum kommer en halvtime for sent til skolen hver dag. Og det får de lov til av foreldrene.

Elevene ved Grytnes ungdomsskole i Hurum vil ikke stå opp i otta.

Alternativet er nemlig å komme én time for tidlig.

Da NSB la om rutetidene sine på Østlandet søndag 9. desember, påvirket det også bussene. Bussene, som tidligere klaffet bra med skoletida til ungdomsskoleelevene fra Sætre i Hurum, begynte å gå til nye tider.

Nå har de ti-elleve ungdomsskoleelevene to valg hvis de skal ta bussen: komme til Grytnes ungdomsskole 50 minutter før skolestart eller 20-30 minutter for sent.

Vemund Gransæther

Vemund Gransæther vil ikke stå opp klokka seks.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Kun det siste er et alternativ, sier elev Vemund Gransæther (14).

– Hvis jeg skulle ha tatt den første bussen, måtte jeg ha stått opp klokka seks. Da ville jeg ha vært uopplagt. Nei, det finner jeg meg ikke i, sier Vemund.

Han er ikke fornøyd med situasjonen.

– Jeg syns ikke det er noe bra å gå glipp av så mye undervisning. Flere elever ved Grytnes ungdomsskole gjør det nå, sier han.

Halvsove en time

Foreldregruppa ved skolen er helt enig med Vemund. Den nekter å godta de nye busstidene og har startet en kampanje for å få de endret.

Den går ut på å la elevene komme for sent til skolen.

– Å stå opp en time før, for å sitte på skolen og halvsove en time, det er ikke tema i denne saken, sier FAU-leder ved Grytnes ungdomsskole, Tor Erling Gransæther.

Tor Erling Gransæther

Tor Erling Gransæther er FAU-leder ved Grytnes ungdomsskole.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Han er faren til Vemund og syns ikke det er holdbart at sønnen og medelevene går glipp av undervisning.

Som FAU-leder spiller han ballen videre til skolen og er så langt fornøyd med hvordan den har håndtert situasjonen. Han tror det vil ordne seg, men ikke uten at det tas tak i problemet.

– Det kan jo være en enkel ting å justere for busselskapene, men jeg tror det er en større politisk sak, dette med å tilrettelegge hele busstilbudet på hele Hurum, sier FAU-lederen.

– Forstyrrer klassen

Rektor ved skolen, Åshild Kallevik, er ikke fornøyd med at elevene kommer for sent til skolen.

Åshild Kallevik

Åshild Kallevik er rektor ved Grytnes. Hun liker ikke at elevene kommer for sent.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Det er veldig uheldig. Det forstyrrer klassen som sitter der fra før, og samtidig så mister de elevene som kommer sent deler av første timen. Vi syns jo at det å vente i nesten en time er veldig lenge, sier Kallevik.

Hun kritiserer likevel ikke foreldrene som holder ungene hjemme for å ta en buss som kommer fram lenge etter at skoleklokka har ringt.

– Foreløpig har vi tatt foreldrenes avgjørelse til etterretning, og så jobber vi med saken i forhold til hvordan vi skal håndtere situasjonen, sier Kallevik.

– Følger opp saken

Ansvaret for at elevene har skoleskyss, ligger hos Buskerud fylkeskommune, men de har delegert dette videre til busselskapet Brakar.

– Vi har ikke fått noen henvendelser om dette. Men vi vil følge opp saken videre, sier salgs- og markedssjef i Brakar, Kjersti Danielsen Nordgård.