Skolevalget er i gang

I dag skal tusenvis av elever i den videregående skolen gå til urnene i årets skolevalg. Skolevalget kan være en viktig indikator for trender blant ordinære velgere.

Skolevalg

DEMOKRATI: Skolevalget engasjerer elevene og er en god øvelse i demokrati. Og resutlatet er interesssant også for andre enn elevene.

Foto: Siri Saugstad Vålberg / NRK

Valglogo

Valglokalene på alle videregående skoler åpner i dag og resultatene skal være klare allerede i morgen kveld.

Skolevalgene er blitt mer treffsikre de siste årene. Mange følger derfor spent med på resultatet.

Skolevalget pleier å gi en god pekepinn på hvor valgvinden blåser. Partier i fremgang eller fall i skolevalget, får gjerne en tilsvarende utvikling i det ordinære valget.

– Men de siste årene har det skjedd noe ekstra spennende, forteller spesialrådgiver Atle Jåstad ved Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste.

– Avstanden i prosentpoeng mellom resultatet i skolevalget og det ordinære valget er blitt mindre. Elevene stemmer mer likt med befolkningen ellers, sier han til NTB.

Fløypartiene svekket

Tidligere var fløypartiene ekstra populære blant de unge. Fremskrittspartiet og SV oppnådde mye bedre resultat i skolevalgene enn i de ordinære valgene, og motsatt for Høyre og Arbeiderpartiet.

For eksempel i 1991. Da fikk Ap 17 prosent i skolevalget og 30 prosent i det ordinære valget.

– Men ved de to siste skolevalgene har Høyre og Arbeiderpartiet endt opp klart foran de andre partiene, sier Jåstad.

Les også:

Deltakerrekord

Rekordmange elever er påmeldt til årets skolevalg, som er det 15. i rekken.

Normalt deltar rundt 90 prosent av elevene ved landets videregående skoler i skolevalget. I år er det ny rekord i antall, forteller Jåstad.

– Hvert år siden 2001 har det vært ny rekord. I år skal 191.000 elever ved 410 skoler være med, sier spesialrådgiveren til NTB.

Fra skole til landstall

Resultatene fra årets skolevalg blir offentliggjort tirsdag kveld klokka 20.00. Tallene vil fortelle om partienes oppslutning på landsbasis, fylkesplan og for den enkelte skole.

På skolenivå viser det seg at Senterpartiet har endt opp med det beste resultatet ved ni av de femten avholdte skolevalgene. Det er suverent flest, fulgt av KrF som har hatt det beste resultatet tre ganger.

Ved skolevalget i 2013 var det nok en gang Sp som fikk det beste enkeltresultatet da 69,2 prosent av de 65 elevene som stemte ved Mosjøen videregående skole (avdeling Marka) valgte Sp. På de neste to plassene fulgte Høyre med 68,6 prosent ved Heltberg vgs. og Ap som fikk 66,5 prosent ved Ulsrud vgs.