NRK Meny
Normal

– Eldre enn mora mi

DRAMMEN (NRK): – Den yngste kandidaten på listene utenom meg er eldre enn mora mi. Den unge ordførerkandidaten for Senterpartiet fyrer løs og høster stormende jubel fra 1.200 skoleelever i Drammen. Skoledebattene er tilbake for fullt.

Skolevalgdebatt Drammenshallen

TEMPERATUR: Freidige og slagferdige kommentarer gir full uttelling i skoledebatten.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Magnus Weggesrud er Senterpartiets listetopp og ordførerkandidat i Nedre Eiker. Med sine 24 år er han klart den yngste ordførerkandidaten i hjemkommunen, og bruker akkurat det for alt det er verdt i debatten i Drammenshallen, i regi av Drammen videregående skole i Drammen.

For her handler alt om å være slagferdig og kvikk i replikken, med temperatur og engasjement som får de vanlige valgdebattene på radio og TV til å virke som et kaffeslabberas på menighetshuset.

Skoledebattene ble en del dempet etter terroren 22. juli 2011, men nå er de åpenbart tilbake for fullt.

1200 elever følger skolevalgdebatten

1200 elever følger skolevalgdebatten i Drammenshallen.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Unge Høyres representant hamrer løs på fritt skolevalg.

– Det er viktigere at du får velge selv, enn at det avgjøres av hvor postkassa til mora di står, tordner han før han trekker pusten, og drar det neste kortet ut av ermet.

– Nei til nynorsk!

Jubelen står i taket på ny. For her kjenner elevene seg igjen. Sannsynligvis har partiene brukt mange timer på å drille kandidatene, og finne frem til saker de vet engasjerer ungdommene som hører på.

Tenker selv

Elevene stiller spørsmål

Elever som stilte spørsmål høstet til tider like stor jubel som politikerne.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Hvis en lærer gjør det dårlig år etter år, og elevene sier at de ikke lærer noe, mener jeg han har to valg. Enten får læreren skjerpe seg, eller så får han samme beskjed som Start fikk på Marienlyst i går: Takk for innsatsen, men det holder ikke, og god tur hjem, fortsetter Unge Høyre-representanten.

Denne gangen er reaksjonen blant elevene adskillig mer dempet, for langt fra alle de innøvde knallreplikkene går hjem. Det er liten grunn til å undervurdere ungdommenes evne til å tenke, og Rødts representant slår tilbake, og uttrykker det mange har på tunga.

Button med hammer og sigd

«Gi meg de brennende hjerter» Her mangler det ikke på politisk engasjement.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Vil virkelig Høyre ha et system der avstemning skal avgjøre om en lærer skal få sparken? Jeg vet om mange som kunne tenke på å utnytte en slik situasjon. «Hvis jeg ikke får en sekser, stemmer jeg deg ut»

Og hvis noen skulle tro at dette bare dreier seg om ungdom, elever og skolehverdag, tar de grundig feil. For det som kanskje høstet aller mest jubel i Drammen, var da en av elevene stilte spørsmål om hvorfor Norge, som et av verdens rikeste land, ikke skulle ta seg råd til å da imot noen titalls tusen flyktninger.

Nyttig

Bjørn Sivert og Simen

Bjørn Sivert og Simen sitter øverst på tribunen og følger debatten. De lærer mye, men har ikke bestemt seg.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Dette er skikkelig nyttig, og jeg lærer veldig mye, sier Simen. Han og kameraten Bjørn Sivert sitter øverst på tribunen og følger debatten.

– Jeg vet ikke om jeg er blitt noe klokere på hva jeg skal stemme. Jeg trenger litt mer tid, sier Bjørn Sivert.

En av dem debatten har hjulpet, er Juweriah.

Juweriah har bestemt seg etter skoledebatten

Juweriah har bestemt seg etter skoledebatten.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle stemme før jeg kom hit, men du må jo høre på hva alle har å si, og jeg tror jeg har fått noen ideer nå, sier hun.

– Det er jo hemmelig valg i Norge, men kan du røpe hva det blir?

– Jeg tenker nok å gå for Arbeiderpartiet, fastslår hun.