NRK Meny
Normal

Skjerper rutinene i frykt for skimming

DRAMMEN (NRK): Butikkene øker sikkerheten og skjerper rutinene etter at det ble gjort skimming-funn i en matbutikk.

Skjerper rutinene

SKREMMENDE: De ansatte på Meny sjekker terminalene daglig. Her ved den ene kassa på Union i Drammen.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

I forrige uke opplevde en butikk på Torget Vest i Drammen at noen hadde montert det som trolig er skimming-utstyr på en av betalingsterminalene ved kassa. Det var de ansatte selv som oppdaget det, og politiet etterforsker nå om noen kan ha blitt svindlet og hvem som står bak.

Hendelsen i matbutikken, som politiet omtaler som uvanlig, har gjort at flere butikker nå tar grep. I matbutikk-kjeden Meny har sikkerhetsavdelingen sendt ut et varsel med rutiner til alle de ansatte som må gjøre daglige kontroller av terminalene.

Sjekker daglig

Jonas Ekdal

ØKER SIKKERHETEN: Kjøpmann Jonas Ekdal er forteller at sikkerhetsavdelingen bedt ansatte gjøre daglige kontroller av terminalene.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Det de gjør er at de har satt på en forlenger. Så bankterminalen blir kanskje to-tre centimeter lenger.

Kjøpmann for Meny på Union i Drammen, Jonas Ekdal, viser hvordan de daglig sjekker betalingsterminalene for mulig svindelforsøk med skimming-utstyr.

Han har hørt om skimming i minibanker, men aldri på en terminal inne i en butikk.

– Det er overraskende, samtidig som det ikke er det. De har kommet langt, de som driver med svindel. Så man må være på vakt hele tiden.

– Det er litt skremmende at de får til det når det er bemanning i en matbutikk. Det viser bare hvor fort det går å sette på skimming-utstyret mellom slaga, sier Ekdal.

Ber ansatte være oppmerksomme

Også på Gulskogen senteret med sine 120 ulike butikker stålsetter de seg før jul. Senterleder Elisabeth Lohk forteller at de ber de ansatte om å være ekstra oppmerksomme.

– Det er en fryktelig hektisk tid med veldig mange mennesker inne på senteret. Det vi gjør er å oppfordre butikkene med sine ansatte, til å være veldig påpasselig. Øyekontakt med kundene er utrolig viktig. I tillegg har vi økt bemanningen av vektere.

– Har dere blitt mer bevisste etter tilfellet på Torget Vest i Drammen?

– Vi synes det er merkelig at det kan skje på den måten. Men det er klart at i dag finnes det så mange utspekulerte måter å gjøre ting på. Det er opp til den ansatte å være bevisst hele tiden og være på vakt.

Nær en pågripelse

Politiet har ennå ikke pågrepet de som står bak skimmingforsøket i Drammen, men politioverbetjent Jan Henrik Håkestad forteller at de har et håp om å foreta en pågripelse snart.

– Vi har gode bilder av gjerningspersonene, sier han.

Ifølge Håkestad er det første gang politiet ser et tilfelle der skimmingutstyret er blitt plassert inne i en butikk.

– Det er litt spesielt, og ikke minst frekt. I en butikk er det ofte en del mennesker, så de må ha vært svært effektive for å få til dette, sier han.

Må ha tillit til terminalene

Skimmingutstyr på bankterminal 2

SKIMMING: På denne betalingsterminalen er det montert det som trolig er skimmingutstyr. Det er vanskelig å se forskjell på denne og en vanlig terminal.

Foto: Politiet

På tross av hendelsen i forrige uke, mener politiet at man må ha tillit til betalingsterminalene man bruker.

– I dagens samfunn bruker man jo nesten bare kort, så man må nok velge å stole på at de ikke er tuklet med. Men samtidig er det viktig at man følger med, og at de ansatte har et ekstra øye på terminalene.

Dessverre er det ikke så enkelt å oppdage skimming.

– I dette tilfellet var det vanskelig å se at det var noe unormalt med terminalen. Det ser veldig proft ut, så det er fort gjort å bli lurt, avslutter Håkestad.