NRK Meny
Normal

Kun de ansatte får det de har krav på

Alle midler etter konkursen i busselskapet NOW går til å dekke lønn til de ansatte. Det ble klart da partene møttes til skiftesamling i Kongsberg tingrett mandag.

Norwegian on wheels

Busselskapet har vært omstridt fordi de har ligget i konflikt med flyselskapet Norwegian. Flyselskapet mente NOW, som opprinnelig het Norwegian On Wheels, bevisst hadde dekorert bussene sine på en måte som gjorde at de kunne assosieres med dem.

Foto: Ingar Andreassen

Den 7. november var det meldt inn 21 krav til boet etter konkursen i NOW på til sammen 1.630.917 kroner. I tillegg er det meldt inn 77 krav om lønn og feriepenger fra tidligere ansatte. Til sammen er lønnskravene på rundt 3,6 millioner kroner.

– De vesentligste verdiene som sto igjen etter konkursen var et større beløp på bankkonto, rundt to millioner kroner. Ellers var det noen småbeløp, blant annet noen løyver som delvis refunderes fra fylkeskommunen når disse leveres inn igjen, sier bostyrer Martin Wøien Gilhuus.

Advokat Martin Wøien Gilhuus

Advokat Martin Wøien Gilhuus er bostyrer etter konkursen i NOW.

Foto: Heidi Elisabeth Odde

Det var den 11. oktober NOW innstilte alle sine avganger og satte av passasjerer underveis på ruten. Samme dag ble det kjent at selskapet ble begjært konkurs. Mangel på egenkapital var grunnen til at selskapet måtte innstille driften, og et forsøk på å hente inn nye investorer mislyktes i tolvte time.

De ansatte får alt de har krav på

Til stede i skiftesamlingen mandag var det en dommer, en representant for selskapet og bostyreren. Fordelingen etter konkursen er prioritert etter loven, og alle midlene går til å dekke lønn.

– De som blir tilgodesett først er NAV lønnsgaranti. De har forskuttert lønn og feriepenger til de ansatte. Kravet vil overstige det som er av frie midler i boet, så sånn det ser ut nå, er det kun NAV lønnsgaranti som delvis får dekket sitt krav, sier Gilhuus.

Alle de ansatte får den lønnen de har til gode, selv om det ikke er dekning for det i boet.

Ingen andre får dekket noen av sine krav. Heller ikke de som hadde kjøpt årskort hos selskapet får tilbake penger.

– Nei, det gjør de dessverre ikke. De er på lik linje med andre kreditorer ikke prioritert etter loven, så de vil ikke få noen tilbakebetaling fra konkursboet, sier Gilhuus.