Får meldinger av fortvilte skeive tenåringer

OSLO/DRAMMEN (NRK): Skeive tenåringer føler seg alene og unormale, forteller Tore Petterson fra TV-serien «Sofa». Han mottar ofte meldinger fra unge som ikke tør å stå fram med legningen sin.

Tore Petterson mener skolen har et ansvar for å normalisere homofili.

Tore Petterson mener skolen har et ansvar for å normalisere homofili.

Foto: Amanda Strand Askeland / NRK

Tore Petterson fra Lier har vært åpen homofil i mange år og reiser rundt og holder foredrag på ungdomsskoler om homofili og mobbing. Petterson, som for mange er et kjent TV-fjes fra serien «Sofa» på NRK, mener at skolen bør ta et større ansvar for å normalisere forskjellige seksuelle orienteringer.

– ­­Jeg kjenner det ekstra mye når meldingene kommer fra ungdom fra det samme området jeg selv har vokst opp i, sier han til NRK.

Petterson mener det er vanskelig å skape forståelse rundt homofili dersom det ikke blir snakket om i skolen.

Mange tenåringer har sendt ham meldinger hvor de forteller at han har hjulpet dem med å akseptere seg selv.

– En 14 år gammel gutt sendte meg melding og sa; «jeg liker å høre foreldrene mine og vennene mine snakke om dere. For når de sier at dere er så kule og så bra, da blir det ikke så vanskelig for meg den dagen jeg skal komme ut», forteller Petterson.

Ønsker et samarbeid med politikerne

Nestleder i foreningen FRI, Daniel Mekki, er enig med Petterson. Han mener fylkeskommunen og kommunene tar for lite ansvar, noe som skaper få møteplasser for skeive. De har som mål og danne et eget lokallag i Buskerud i løpet av 2017.

Daniel Mekki

Nestleder i foreningen FRI, Daniel Mekki, er enig i at kommunen og fylkeskommunen kan gjøre mer.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRK

– Vi ønsker å få med politikerne til å sette av midler til å opprette en LHBT-plan (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) for Buskerud som både omhandler aktiviteter og andre arrangementer i fylkeskommunen, sier Mekki til NRK.

Endret forslag til handlingsplan etter at NRK tok kontakt

Mandag kveld hadde Høyre i Drammen gruppemøte før de i dag skal legge frem en handlingsplan for mangfold og inkludering i bystyremøtet.

I utgangspunktet skulle tematikk rundt lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle (LHBTI) bare være nevnt kort i handlingsplanen, uten noen konkrete forslag til tiltak. Dette ble endret etter at NRK Buskerud tok kontakt med kommunen i går formiddag for å få en kommentar til saken.

– Vi har diskutert det internt, men timingen til NRK var veldig god, sier vararepresentant i bystyret for Høyre, Egil Bye.

Egil Bye, vararepresentant i bystyret for Høyre.

Egil Bye, vararepresentant i bystyret for Høyre bekrefter at de ikke har vært flinke nok på skeiv tematikk.

Foto: Amanda Strand Askeland / NRK

Han forteller at dette er et saksområde hvor bystyret ikke har vært flinke nok, men at de ønsker å gjøre noe med det nå. Bye legger også til at de ønsker å skape dialog med foreningen FRI og Skeiv Ungdom i Buskerud.