Skal løpe non-stop i et døgn

Neste fredag skal liungen Gjermund Sørstad løpe i et helt døgn. Underveis må han stoppe flere ganger for å skifte slitne sko.

Gjermund Sørstad fra Lier
Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Å løpe slike langdistanseløp er langt fra ukjent for den unge småbarnspappaen fra Tranby. Han har deltatt i flere ultraløp over hele verden, det vil si løp som går over 42 kilometer. Blant annet har han en 11. plass i VM i 24-timers løp, og han har en rekke priser fra norske og nordiske mesterskap.

Skal slå norgesrekorden

24-timers løp

Noen av dem som skal være med på 24-timers løpet i neste; Bjørnulf Borge, Janniche B. Nielsen, Gjermund Sørstad, Karin Sønsteby og Glenn Solberg.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Denne gangen har Gjermund tenkt å slå norgesrekorden på tredemølle og løpe minst 193 kilometer. Han tror han skal klare å holde motivasjonen oppe i et helt døgn, selv om han regner med at han må slite litt innimellom for å klare det.

– Det er nok litt galskap. Men 24 timer er jo ikke mye hvis du ser det i et langt livsløp.

Han har løpt 24-timersløp tidligere.

– Men jeg har aldri gjort det på tredemølle. Så det blir morsomt å gjøre noe nytt.

Det er ikke litt kjedelig da å løpe på ett sted hele tiden?

– Jo, jeg kommer sikkert til å gå langt ned i kjelleren og lete etter motivasjon og krefter. Men det er det som er så fascinerende med slike løp; nemlig at det går mye opp og ned, sier Gjermund.

Fire timer i strekk på tredemølla

Gjermund Sørstad fra Lier

Det er blitt mange mil på tredemølla for Gjermund. Med småbarn i huset, er det en praktisk måte å få tid til å trene på.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

En vanlig treningsuke for Gjermund ligner nok ikke på så mange andres. Han løper mellom 150 og 200 kilometer og prøver å få til en langtur på minimum fem mil, gjerne på tredemølle. Det innebærer opp mot fire timer på den rullende matta, forteller han.

– Hva er motivasjonen for å løpe på et løpebånd i 24 timer?

– Det er en god følelse etterpå når du har klart å komme deg gjennom de blytunge periodene som alltid kommer i et slikt løp. Det er moro å gjøre det sammen med andre, og så er det selvsagt motiverende at inntektene som folk satser, går til en god sak, sier Gjermund.

Inntektene fra dette rekordforsøket går til Mental Helses arbeid blant barn og unge i Buskerud. Løpet starter neste fredag klokka 14.

Heiagjeng på plass

Glenn Solberg, trener for St. Hallvard håndball 1. divisjon herrer

Tidligere DHK-spiller Glenn Solberg skal også løpe.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Gjermund blir altså ikke alene på Asker treningssenter på Liertoppen dette døgnet. Også privatpersoner, bedrifter, medlemmer på treningssenteret og St. Hallvards håndballherrer i 1. divisjon skal sammen med Gjermund holde humøret og motivasjonen oppe.

Glenn Solberg som er trener for St. Hallvards håndballag, skal løpe første økt. Håndballspillerne kommer til å dele opp distansen seg imellom, noe Solberg er glad for:

– Jeg er selv ikke vant til å løpe på tredemølle, og jeg hater å løpe langt. Jeg er vant til å løpe inne i en håndballhall, så dette blir tøft.

Den tidligere DKH-spilleren er mektig imponert over Gjermunds ferdigheter.

– Det er ufattelig sterkt. Jeg skjønner ikke at noen klarer å løpe i et døgn. Det er imponerende, både fysisk og mentalt, sier Solberg.