NRK Meny
Normal

Skal ligge i åpen kiste

Han var ikke helt vanlig og begravelsen blir heller ikke A4. Triztan Vindtorn skal ligge i åpen kiste.

Triztan Vindtorn
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Familien til den nylig avdøde poeten Triztan Vindtorn ønsker at de som føler for det skal få ta farvel på en ordentlig måte. Derfor skal han ligge i åpen kiste på begravelsesdagen.

Les også: Triztan Vindtorn er død

Begraves 20. mars

- Det blir ingen A4-begravelse, og det er vel greit at han forlater oss i tråd med hvordan folk husker han. Han var en fargeklatt i bybildet, sier Lawrence Vindtorn, sønnen til Triztan Vindtorn.

20. mars skal Drammens poet og en av få norske surrealister begraves fra Bragernes kirke. Etter ønske fra sønnen Lawrence Vindtorn og den nærmeste familien skal Triztan Vindtorn ligge i åpen kiste en halv time før seremonien starter.

Lawrence Vindtorn

Lawrence Vindtorn, Triztan Vindtorns sønn.

Foto: Tina Brock / NRK

- Uvirkelig at han er borte

- Noen synes det er lettere å få en avslutning når man ser at han virkelig er der. Det er litt uvirkelig at han er borte. De som kommer langveisfra vil sette pris på å se han en siste gang.

Ikke vanlig

Rune Løvaas

Byråleder Rune Løvaas i Jølstad begravelsesbyrå forteller at åpen kiste ikke er vanlig i Norge.

Foto: Tina Brock / NRK

Byråleder Rune Løvaas i Jølstad begravelsesbyrå har over 20 års erfaring fra begravelser. I Norge er ikke åpen kiste vanlig.

- Normalt pleier de nærmeste pårørende å samle seg rundt båren på et sykehus, forteller Løvaas.

Paradeseng er vanlig i andre land og kulturer, særlig når religiøse ledere eller statshoder begraves. Lawrence Vindtorn tror faren ville ønske en slik avskjed.

- Det er i tråd med hans ånd. Vi får la han være i lyset så lenge han kan, sier han.