Hopp til innhold

Skal få skolelysten tilbake

HØNEFOSS (NRK): Ringerike folkehøgskole er én av tre skoler som får 300 000 kroner i støtte fra regjeringen. Målet til pilotprosjektet er å redusere frafallet i videregående skole.

Utfordringen med at hver tredje elev dropper ut fra videregående skole kan få hjelp fra uventet hold. Nå kommer folkehøgskolene på banen for å hjelpe elever med å skolelysten tilbake.

Ved Ringerike folkehøgskole skal man ansette mentorer til de skoletrøtte for å få opp læringslysten igjen.

– Tanken er at vi skal utdanne noen mentorer på hver skole nå i starten. De skal følge noen av ungdommene spesielt tett. Og det er den gruppen ungdommer som kommer til oss, som ikke har fullført videregående skole, forteller rektor ved Ringerike Folkehøgskole, Morten Eikenes.

Målet er å fullføre videregående

Skolen har blitt en av tre pilotskoler i landet og fått 300.000 kroner av regjeringen til å jobbe etter en modell fra Danmark.

Rektor Morten Eikenes

Rektor ved Ringerike folkehøgskole, Morten Eikenes, mener skolen får en helt annen tilgang på elevene, enn det de gjør ved videregående skoler.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Målsettingen er at de skal gå fullføre videregående skole når de er ferdige hos oss, sier Eikenes.

– Hvilke forutsetninger har dere for å lykkes bedre enn de videregående skolene?

– Jeg tror det er flere områder. For det første har du rammevilkårene på en folkehøgskole. Alle bor på skolen. Vi driver undervisning 24 timer i døgnet, i hvert fall tar vi utgangspunkt i alt det som skjer på den sosiale arenaen også inn i undervisningen, sier Eikenes og legger til:

– Så har vi en helt annen tilgang på elevene selvfølgelig. Vi kan vekke dem om morgenen hvis det er behov for det. Vi får et nært og likeverdig forhold til elevene, som gir en annen tilgang. De blir sett og ivaretatt på en annen måte.

– Slipper karakterpresset

– Kanskje mer motivert etter å ha gått her, men jeg har ikke vært veldig motivert for å gå vanlig skole. Her slipper du karakterpresset. Det stilles krav til deg, oppmøte, innsats og inkludering, men det er godt å slippe skolepresset som det har vært på videregående, sier Anna Kessel, som er elev ved Ringerike folkehøgskole.

Hun tror det blir lettere å gå videre etter ett år på folkehøgskole, enn hvis man skulle fortsette rett etter videregående.

– Det å skulle hoppe rett fra videregående til universitetet hadde jeg aldri greid. Det er lettere å gjøre det nå, sier Kessel som får støtte fra medelev Kristoffer Gulbrandsen.

– For min del blir jeg mer motivert. Det vi holder på med på stand up og revy syntes jeg er veldig morsomt, så jeg vurderer å gå videre med det. For det ble jeg inspirert av, sier Gulbrandsen.