Hopp til innhold

Skal bygge skatepark i Nepal

DRAMMEN (NRK): I løpet av tre uker skal skatere fra hele verden bygge en stor skatepark i Nepal.

Jørn Vesthaug

SAMLER INN UTSTYR: Jørn Vesthaug og en gjeng skatere fra hele verden drar til Nepal på våren for å bygge en skatepark.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

På en av de mange rampene i Nøstedhallen i Drammen sitter Jørn Vesthaug med brettet innen en armlengdes avstand. I lomma ringer telefonen med jevne mellomrom.

​ – Så fint at du vil bidra med utstyr. Du kan bare sende det hit, sier initiativtaker Jørn Vesthaug, etter at en ukjent kar fra Stavanger plutselig ringte og ville tilby skateutstyr til Nepal.

Gratis

I april skal nemlig en gjeng med skatere fra hele verden dra til Nepal for å bygge en skatepark på hele 500 kvadratmeter til 300.000 norske kroner som er samlet inn i skatemiljøet. Når parken er ferdig, blir den overtatt av lokale skatere.

– Vi har noen krav som blant annet er at unger i nærmiljøet rundt skateparken skal kunne benytte parken, at det blir satt opp kurs for disse, og at de får utstyr av oss. Den skal også være gratis å bruke.

Her kan du se byggingen av en lignende skatepark i India. (Artikkelen fortsetter under videoen).

Skatepark som bygges i india. makelifeskatelife.org

Bygging av en skatepark i India.

Endrer samfunnet

Dette er ikke den første skateparken som blir bygget på samme måte. Fra før er det blant annet bygget parker i både India, Jordan, Etiopia, Bolivia, Myanmar og Nepal.

– Først og fremst gir vi jo folk et sted å skate, men samtidig har byggingen av skateparker bidratt til å endre samfunnet til det bedre flere steder. Skatemiljøet er et inkluderende miljø. Smiler du og prøver, er du innenfor. Det spiller ingen rolle hvor gammel du er, eller hvor du kommer fra, sier Vesthaug.

Et av stedene samfunnet ble endret etter at en skatepark ble bygget, er i India. Alle skal med, og jenter først, var kravene som ble stilt.

Gnisten i øynene

I tillegg til Vesthaug og andre i Norge er det flere organisasjoner som står bak, blant annet MakelifeSkatelife.org.

Det var sønnen som fikk Jørgen inn i skatemiljøet for snart ti år siden, og siden har han blitt der.

– Det har gitt meg mange venner, og det er også noe helt spesielt å se gnisten i øynene på unger som plutselig blir den kuleste jenta eller gutten i gata etter å ha fått et brett av oss, forteller Vesthaug entusiastisk.

– Hva med fremtiden?

– Jeg tror vi bare er i startfasen. Jeg blir stadig kontaktet av folk som vil bidra med penger, utstyr eller være med på prosjektet på annet vis. Vi gjør det jo fordi vi er glade i skateboard og å reise. Når det gjelder den sosiale profilen så kommer det helt naturlig. Det skulle bare mangle at vi ikke kan dele noe av den overfloden vi har, avslutter Vesthaug.