– Dette er kastet mat som kunne vært spist, forteller kommunikasjonssjef for Renovasjonsselskapet for drammensregionen (RfD), Marianne Holen.
Hvert år kaster norske husholdninger anslagsvis 217 000 tonn mat. Holdbarhet og høye krav til kvalitet og utseende får mye av skylden. Mange kaster mat fordi den ikke ser helt frisk ut.
– Hver og en av oss kaster 42 kilo spisbar mat hvert eneste år, sier Holen.
Middagen kastes mest
Det er middagen som ofte gir mest matavfall med kjelerester og mye frukt og grønnsaker.
– Det er enten at en har forsynt seg for mye eller har rester igjen i kjelen som en ikke vil varme opp senere, forteller Holen.
Renovasjonsselskapet er bekymret over mengden med matavfall og har flere gode råd til å minske svinnet.
- Bruk handleliste.
- Kjøp det du trenger og ikke det du har lyst på
- Spis opp maten du har kjøpt inn
- Lag restemiddag en dag i uka
- Se, lukt og smak
Analyserer matavfallet
På Lindum avfallsmottak i Drammen er seks personer i full gang med å åpne opp matavfallsposene som folk har kastet. Det er første gang matavfallet i drammensregionen blir analysert, men selskapet har vært over hele landet og gjort tilsvarende oppdrag. Posene med mat blir gjennomgått for å se hva som kastes og hvor mye spisbar mat som finner veien til avfallsposen i stedet for til en eller annen mage.
– Det er synd med all denne maten som kastes, nesten litt ekkelt. Det blir i hvert fall det når en tenker på at det er matmangel andre steder og vet om alle utslippene som skjer i forbindelse med produksjon av mat, sier avfallsanalytiker Tallak Syvertsen.
RfD hevder husholdningene i Norge står for over halvparten av matsvinnet her i landet. Maten som kastes har en verdi på ca. 20 milliarder kroner og matproduksjonen står for 30 prosent av klimagassutslippene i verden.