Bussjåfører drilles i å takle ulykker

Nettbuss i Drammen ruster sine sjåfører til å bli enda bedre på å takle ulykker. Nå kurses alle.

Ansatte for Nettbuss i Drammen må igjennom omfattende kursing i blant annet ulykkeshåndtering.

NETT-TV: Ansatte ved Nettbuss kurses i håndtere ulykker.

Senest fredag ettermiddag var det en alvorlig kjedekollisjon i Hemtunnelen på E18 i Vestfold. Her ble en rekke barn skadet etter å ha vært passasjerer i en buss på vei hjem fra leirskole.

Opplæringsleder for Nettbuss

Opplæringsansvarlig for Nettbuss i Drammen, Johnny Rønning, leder ukeskursene som sjåførene må igjennom.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Nettbuss Drammen er en av selskapene som satser stort på sikkerhet. NRK Buskerud var med busselskapet på øvelsesuka alle de ansatte må igjennom.

– Er det en utforkjøring med mange skadde, er det mye man skal huske på. Og det skal gjøres i riktig rekkefølge, sier opplæringsansvarlig Johnny Rønning.

Nettbuss i Drammen har så langt dette året vært involvert i en alvorlig ulykke hvor en person omkom, den kan du lese om her. I 2012 var de involvert i fire ulykker med personskade og i 2011 var det tre ulykker.

På landsbasis derimot var det langt flere bussulykker med personskade i 2011. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var det 162 ulykker i 2011 mot 186 ulykker i 2010.

Verst med ulykker i tunnel

Bussulykker i tunnel er noe av det verste scenarioet for yrkessjåfører.

– Vi øver mye på ulykker i tunnel. Det er utrolig skummelt. Vi lærer sjåførene først og fremst å prøve og slukke en eventuelt brann ved å hente nærmeste brannslukkingsapparat. Så fort man tar ned brannslukkingsapparatet fra veggene blir veitrafikksentralen varslet, bommene til tunnelen går ned og man får hjelp, forteller Rønning.

Under øvelsen er det bussjåfør Petter Louis Pettersen som må håndtere brann i bussen. Han må blant annet sikre passasjerene ved å få de ut av bussen.

– Det er en nødssituasjon her, vi må ut av bussen. Krabb langs gulvet, roper bussjåføren i en buss som fylles med røyk.

I brannscenarioet må sjåføren også vite hvordan gjenopplivning foregår.

– Dette er jo det verste en bussjåfør kan oppleve. Og ufrivillige forvolde en annen manns død. Det er helt fryktelig, sier Pettersen.

Saken fortsetter under bildet.

Petter Louis Pettersen

Petter Louis Pettersen, må under kurset ta kontroll over situasjonen da det oppstår brann i bussen.

Foto: NRK

Må på kurs

Hvert femte år gjennomfører Nettbuss dette lovpålagtekurset for sine sjåfører. Alle sjåførene må ha kurset grunnet krav fra EU.

– Vi er igjennom en rekke temaer i løpet av kursuka. Alt fra hjerte og lungeredning til service og kundebehandling, opplyser Rønning.

I januar opplevde passasjerer og en bussjåfør fra Timesekspressen at en mann tok tak i bussrattet, noe som resulterte i at bussen veltet på E18 rett utenfor Liertoppen kjøpesenter i Lier.

Les mer om dette her: Buss veltet på E18