NRK Meny
Normal

Sexolog: – Få hytta for dere selv

Med vår i lufta kan det være fristende å ha en liten hyrdestund i påskefjellet. Men hvordan får man til det, med hytta full av venner og familie?

Par sammen

Forventningene til sex er høyere når vi har fri sammen, mener sexolog i Drammen. Det finnes ofte en unnskyldning for å krype under dyna.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Man kan jo gå på do, eller så har man vanligvis eget soverom. Eller du kan gå ut i skogen, så får du oppleve noe nytt. Eller du kan si at du og partneren din er syk, sånn at dere må bli hjemme på hytta.

Det mangler ikke på gode råd fra ungdommene vi treffer. For det er mulig å finne en unnskyldning, når behovet for en hyrdestund overskygger andre hyggelige ting man kan gjøre i påskefjellet.

Men det kan by på utfordringer, når svigermor sover i naborommet, eller barna helst vil dele soverom med foreldrene.

Kan bli problemer ved å la være

Likevel er det viktig å prioritere sexlivet også i påsken, mener sexolog Sissel Irene Thon ved veiledning i seksuell helse (VISH) i Drammen. Hun mener forventningene til sex eller intimkontakt ofte er høyere når man har ferie.

Sissel Irene Thon

Sissel Irene Thon er sexolog i Drammen. Hun mener god kommunikasjon med partneren er viktig, for å unngå konflikter.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Hos par og enkeltindivider er det inn å være litt opptatt i hverdagen. Så skal man ta igjen alt det tapte i ferien, men så møter man hverandre på et nivå hvor mye er ugreit. Da kan det fort bli et problem, hvis man ikke klarer å kose seg i påsken, sier Thon.

Gode råd

Derfor foreslår hun at man tar seg tid til en hyrdestund med sin partner, selv når man er på tur med andre.

– Er du på hytta sammen med venner som også har barn, kan det være greit å passe hverandres barn. Hvis et par tar med barna i akebakken, kan det andre paret være igjen på hytta i en gitt periode, sier Thon.

Alternativt kan du ta deg en lang skitur, vekk fra steder der andre oppholder seg.

– Så kan man ha med seg et varmt og godt sitte- eller liggeunderlag og la fantasien jobbe videre.

Avklar forventingene

– Men hvis man er på hytta med foreldre eller svigerforeldre, er det kanskje ikke så lett å alliere seg med noen?

– Da må man være litt smart. Man kan for eksempel si at ungene synes det er så hyggelig å være sammen med dere besteforeldre alene. Så da er det bare å sende dem ut, og si at vi skal rydde opp etter frokosten. Da blir alle så fornøyde, sier Thon.

Sex eller ikke, det viktigste er å kommunisere, mener eksperten.

– Det er viktig å snakke sammen, så man ikke har uavklarte forventninger. Hvis begge er enige om å vente til man kommer hjem, kan man slappe av og ta litt på hverandre og kanskje ligge litt på armen, avslutter Thon.

Ungdommer

Ungdommene NRK møtte har mange gode råd for hvordan du kan få deg en hyrdestund i påskefjellet.

Foto: Chetan Rastogi / NRK