Serverte gjestene «restemat» i bryllupet

– Vi var utrolig spente på hva vi kom til å få, sier brud Astrid Dalevold.

Brudepar serverer restemat

VELDIG FORNØYDE: Brudeparet Roar Simon og Astrid Dalevold fra Hole i Buskerud var strålende fornøyd med å servere restemat i bryllupet.

Foto: Privat

Lørdag giftet hun seg med Roar Simon, og bryllupsmiddagen til paret fra Hole i Buskerud var litt utenom det vanlige.

De to meldte seg på en konkurranse der premien var å få reste- og overskuddsmat fra dagligvarebutikker til bryllupet sitt. Opp mot bryllupet ble mat som var på vei til å gå ut på dato lagt til side i butikkene, og ble levert til profesjonelle kokker fredag. Heller ikke de visste hva slags råvarer de fikk å arbeide med.

Hva som dukket opp på tallerkenen ble derfor en overraskelse for paret og gjestene deres, men det ble tatt godt imot.

– Alle synes det var mye spennende og god mat, og jeg er sikker på at ingen gikk sultne hjem, ler Dalevold.

Restemat bryllup

BUFFET: Bryllupsmiddagen, som bestod av restemat, inneholdt ulike typer salater, kjøtt og kålrotstappe.

Foto: Privat

De 80 gjestene fikk servert en buffé som bestod av blant annet lam, svinestek, grønnsaker og ulike typer salat. Til dessert fikk de eple med sjokolade, bacon og havrecrunch.

Og maten falt spesielt i smak hos faren til bruden.

– Pappa fortalte gjennom hele middagen hvor utrolig fantastisk maten var. Det var veldig moro.

SPENTE: Både brudeparet og gjestene var spente på bufféen av restemat som ble servert i bryllupet. Ifølge bruden, Astrid Dalevold, gikk ingen sultne hjem.

Sprekt påfunn

Bent Borge Hansen på Matmanifest i Buskerud

BRUK FORNUFT: Kjøkkensjef Bent Borge Hansen, forteller at mye mat holder seg lenge etter at datostemplingen går ut.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kjøkkensjef ved Sundvolden hotell i Hole, Bent Borge Hansen, er lidenskapelig opptatt av å ta vare på mat. Han synes påfunnet er sprekt.

– Det er nødvendig, og det er riktig på mange måter. Mye av maten holder seg lenge etter at datostemplingen går ut, sier han.

I restauranten på Sundvollen satt han opp et skilt for å be gjester om å spise opp maten sin.

Iblant smaker maten til og med bedre når den har gått ut på dato, ifølge Hansen. Han råder folk til å bruke sansene i stedet for blindt å følge datostemplingen.

– Lukter det surt eller råttent så er det noe galt. Den ultimate testen er å ta tungespissen borti. Viss du da får en prikkende fornemmelse, så er det enten bruspulver eller noe tull.

Gjestene er samlet rundt bordet for middagen

RESTEMIDDAG: Tilbakemeldingene brudeparet fikk fra gjestene var positive. Faren til bruden var spesielt fornøyd med maten.

Foto: Privat

Bærekraftige valg i bryllupet

Maten var ikke det eneste brudeparet gjorde for å få et mer bærekraftig bryllup. Bruden og en venninne sydde selv brudekjolen og drikkevarene ble levert av lokale produsenter.

Brudeparet håper deres påfunn om restemat i bryllupet har vært med på å gjøre gjestene deres enda mer bevisst på matsvinn.

Familien Dalevold

BEVISSTE: Familien Dalevold fra Hole i Buskerud er bevisste på å ikke kaste mat som fortsatt er spiselig.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Ifølge en rapport fra matvett.no, skrevet på oppdrag fra Miljødirektoratet, kaster hver nordmann i snitt 42,6 kilo mat hvert år.

– Det er ikke noe vits i å kaste mat før den er uspiselig, sier Roar Simon. Det er noe vi prøver å leve etter her hjemme også, legger han til.