Hopp til innhold

Slik holder du deg skadefri i alpinbakken

Bare på palmesøndag fikk legekontoret i Hemsedal inn 30 relativt alvorlige skadde fra skianlegget. Det betyr at mer enn fire personer skader seg i timen.

Hemsedal

Pass opp for skader når du kjører i alpinbakken. I Hemsedal hadde man en skade i kvarteret på palmesøndag.

Foto: Kalle Hägglund

I mer enn ti år har Camilla Underland vært kommunelege i Hemsedal. Alpinbygda i Buskerud er kjent for skiturisme, og Underland vet derfor det som er verd å vite om alpinskader.

Nå i påsken fordeler legene påskedagene mellom seg for å ha et medisinsk apparat klart til skituristene. For det trengs. Palmesøndag startet hovedtrykket med skigjester. I påskeuka mangedobles innbyggertallet i Hemsedal, og flere kommer garantert til å skade seg.

  • Les også:

Flest kneskader

Kommunelege i Hemsedal, Camilla Underland

Camilla Underland har over 10 års erfaring som kommunelege i Hemsedal. Dermed kan hun det meste om alpinskader.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Her er Camilla Underlands liste over de vanligste alpinskadene for tiden:

Kneskader
På toppen av lista troner kneskadene. Dette er en typisk skikjøringsskade der du vrir beinet etter at skiene hekter seg fast eller ikke løser seg ut når du faller. Korsbånd som ryker er vanlig.

Rådet er å sjekke at bindingene er riktig justert etter vekten din, slik at de løser ut hvis du ramler. Kneskadene er ikke så vanlig for brettkjørerne, de slipper vridningsskadene fordi de står låst fast på brettet i samme posisjon.

Håndledd
På andreplass finner vi håndleddsbrudd. En typisk snøbrettskade, og gjerne blant nybegynnere, som oppstår når man faller forover eller bakover og tar deg for.
Brudd oppstår faktisk også etter flere fall - som hver for seg svekker styrken i håndleddet. Tretthetsbrudd etter ca ti fall forkommer derfor nokså ofte.

Håndleddet knekker ikke ved de ni første fallene, men på det tiende brekker det. Håndleddsbeskytter blir mer og mer vanlig, og forebygger bra i følge alpindoktor Underland.

Hodeskader
På tredjeplass over de vanligste skadene ligger hodeskader. Antallet skader har riktignok gått mye ned på grunn av hjelmbruk blant barn - og særlig voksne.

Hjelm beskytter ikke ved alle fall. Du kan pådra deg hjernerystelse ved høy fart eller uflaks hvis du treffer noe i et fall. Camilla Underland berømmer særlig fedre som flinke til å bruke hjelm.

– Hjelm er tøft, og fedre er langt flinkere til å bruke hjelm i skibakken enn redningsvest på sjøen, sier Underland.

Kjøring på eget ansvar

Under løssnøkjøring kan man pådra seg skader. På toppen av skiheisene i Hemsedal finner man dette skiltet.

Foto: Eivind Bulie / NRK

Skulderskader
På plass nummer fire finner vi skulderskadene. Kragebensbrudd er vanlig, og forstuvninger som gjør vondt lenge, skjer enda oftere. Oppstår når man faller på ski og brett, og lander på en skulder som får en skikkelig trøkk.

Det er ikke mye utstyr som kan beskytte mot disse skadene, men begrens farten og kjør etter ditt eget ferdighetsnivå, råder Underland.

Kuttskader
På femteplass finner vi faktisk kuttskader. Folk skjærer seg på skarpe stålkanter, og da er det jo særlig hender og fingre som får gjennomgå. Men kuttskader oppstår også på lårene, knær og på rumpa.

– Vi lurer iblant på hvordan folk klarer å kutte seg på rumpa, men når man tryner ordentlig og skiene faller av kan man være uheldig å bli truffet av en løs ski. Er man ekstra uheldig treffer stålkantene deg et eller annet sted på kroppen, sier alpinlegen.

Viktig å kle seg godt

Rett under Topp 5-lista finner vi frostskader, nedkjøling og rygg- og nakkeskader.

– Det kan være deilig og varmt i solveggen ved hotellet, men det blåser ofte på toppene og heisturene kan bli kalde, sier Underland.

Rådet må derfor være å kle deg for heisturen, ikke lunchpausen i sola.

– God tur og god påske, smiler alpinlege i Hemsedal, Camilla Underland.

Flere nyheter fra NRK Buskerud