NRK Meny
Normal

Sammenlignes med Orderudsaken

DRAMMEN (NRK): Tranbysaken ble i aktors prosedyre sammenlignet med Orderudsaken, der tre personer ble dømt selv om man manglet svar.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

PROSEDYRER: Aktor holder tirsdag sin prosedyre i Tranbysaken.

Etter snart seks uker i retten med flere ubesvarte spørsmål, la aktor fram sin prosedyre i Tranbysaken tirsdag. Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre innledet med å snakke om de tre ubesvarte spørsmålene i saken.

  • Når ble Per Gunnar Asheim drept?
  • Hvor ble han drept?
  • Hvordan ble han drept?

Sparre oppfordret retten til å se bort fra det man ikke vet og heller ha fokus på de bevisene som er lagt fram i retten.

Trude Elisabeth Sparre

Aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, sammenligner Tranbysaken med Orderudsaken.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Disse tre spørsmålene må ikke besvares for å dømme tiltalte. Vi kan sammenligne med Orderudsaken, der tre personer ble dømt selv om man ikke visste hvordan drapene hadde skjedd, sa Sparre.

– Tiltaltes forklaring er full av løgner

Aktor varslet en prosedyre som skal bevise hvorfor tiltalte skal dømmes for overlagt drap. Hun pekte på ni hovedbevis hun skal komme nærmere inn på. Hun skal også redegjøre for tiltaltes forklaring av bevisene.

Tranby

En rekke beslag i parets bolig blir vektlagt i prosedyren.

Foto: NRK

– Tiltaltes forklaring har vært full av løgner, den er oppkonstruert og tilpasset bevisene i saken, sa Trude Elisabeth Sparre.

Forsvarerne til tiltalte har ment at Per Gunnar Asheim kan ha tatt sitt eget liv. De mener han plantet bevis som skulle peke mot kona som den skyldige.

Påtalemyndighetens teori

Sparre presenterte så hovedbevisene som kan felle tiltalte. Vesentlig er Fylkesnemdsaken som handlet om hvorvidt barnevernet skulle overta omsorgen for parets tre yngste barn.

Kaffekvern Tranbysaken

Den omtalte kaffekvernen som hadde spor av medikamenter.

Foto: Poltiet

Foreldrene kjempet lenge for å beholde barna, men fem dager før Asheim ble funnet død, gikk han med på at barna skulle flyttes i fosterhjem. Dette opprørte tiltalte.

Videre trakk Sparre fram funnet av kaffekvernen og tiltaltes kjøp av en bensinkanne, diesel og fyrstikker.

– Jeg mener at tiltalte knuste medikamenter og blandet dem i en drikke som hun lurte i Per Gunnar Asheim natt til 27. mars, sa Sparre.

Hun viser til at to vitner i nabohusene våknet og hørte noe utenfor. Sparre mener det var da tiltalte kjørte ektemannen opp til parkeringsplassen på Kraft.

– Der dynket hun bilen med diesel og tente på. Få minutter senere står bilen i full fyr. Avdødes klokke stopper på 03:15, samtidig som mobilen hans slukner for godt, sa Sparre.