NRK Meny
Normal

Samler inn penger til eventuell rettssak

Det er fortsatt uklart hva som skjer med 22. juli-minnestedet på Sørbråten i Hole. Men naboene har samlet inn nok penger til en rettssak for å få stoppet planene.

Sørbråten

Det er dette minnesmerket på Sørbråten naboene på Utstranda ikke ønsker. De frykter de må bli minnet om Utøya-terroren hvis minnesmerket kommer opp.

Foto: NRK

Pengene kommer fra både privatpersoner og bedrifter, skriver Klassekampen.

– Vi samler inn penger for å være forberedt hvis Staten velger å gjennomføre det planlagte minnesmerket slik at vi kan gå til rettssak. Vi klarer ikke å leve med det. Vi vil prøve og gjøre vårt for å avverge det.

Det sier Maria Holtane-Berge som er nyvalgt styreleder i Utstrand Velforening.

Sliter fortsatt med minnene

Mange av dem som bor på Utstranda – med Utøya som nærmeste nabo ute i Tyrifjorden, opplevde noen svært dramatiske timer 22. juli 2011. Noen reiste ut i båt for å redde ungdommer som hadde lagt ut på svøm vekk fra Utøya. Flere var med og redde ungdommer som kom i land på Utstranda. Mange av beboerne så og opplevde ting man ikke kan forestille seg. Fortsatt er det flere som sliter med minnene.

Da planene om minnesmerket ble presentert, ble det høylytte protester. Beboerne mente de ikke kunne gå videre i livet hvis de hver dag skulle se minnesmerket og minnes Utøya-terroren. De følte de ikke ble hørt.

Venter på en rapport

I april i år kom Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress med en rapport som fastslo at et minnested kunne redusere lokalbefolkningens livskvalitet. Regjeringen tok også selvkritikk på prosessen.

Minnesmerket var ment å stå ferdig til 22. juli i år. Men saken er nå utsatt til 2016, og naboene venter i spenning på hva Regjeringen kommer frem til.

– Vi synes det er vanskelig å skulle leve med et minnesmerke resten av livet. Vi ønsker å gå videre, men det har vært vanskelig særlig med denne prosessen som kommer på toppen av det hele, sier Holtane-Berge.

– Skal kunne dekke en rettssak

Pengene som Utstranda vel har samlet inn skal kunne dekke en rettssak, har de regnet ut.

Kunstneren Jonas Dahlberg vant i fjor konkurransen om å utforme minnesmerket.

NRK har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet som i en e-post skriver at de ikke ønsker å kommentere dette så lenge rapporten fra Nasjonalt kunnskapssenter fortsatt er til behandling i departementet.