Hopp til innhold

Samarbeider om oppfølging av ofre

De ulike helsetjenestene samarbeider nå om å gi alle ofrene etter terrorhandlingene så god hjelp som mulig.

Ungdommer reddes

Oppfølgingen av terror-ofrene vil etterhvert bli overført til de vanlige helsetjenestene. I følge kommunelege Einar Braaten blir fastlegene det viktigste knutepunktet for disse personene videre.

Foto: Edvardsen, Morten / Scanpix

Einar Braaten

Kommunelege Einar Braaten i Øvre og Nedre Eiker.

Foto: Nedre Eiker kommune

Kommunelege Einar Braaten i Øvre og Nedre Eiker har mange berørte familier i sine kommuner.

– Øvre Eiker er hardt rammet med to dødsfall og flere barn og ungdommer som har vært i situasjoner og opplevd forferdelige ting. I Nedre Eiker var det tre som var AUF medlemmer som var på Utøya, i tillegg til en familie som hadde en sønn som jobbet i regjeringskvartalet

Kriseteamene kom tidlig i kontakt med de rammede familiene. Nå er det de enkeltes fastleger som skal ta over ansvaret for å følge opp.

– Kriseteamet har jobbet med enkeltpersoner og gitt dem tilbud. Fastlegene til hver enkelt er alarmert og gitt beskjed om å følge opp. Etter hvert vil vi overføre oppfølgingen til de vanlige helsetjenestene. Fastlegene blir det viktigste knutepunktet for disse personene videre, sier Braaten.

God kompetanse

Kommunelegen mener de fleste leger har god nok kompetanse til å håndtere reaksjonene til terrorofrene og deres nærmeste.

– De aller fleste legene våre har lang erfaring og de kjenner familiene godt fra før. De vet mye om bakgrunnen til familiene og kan ut i fra det planlegge hvordan de skal håndtere reaksjonene, sier Braaten.

Fastlegene har også ansvar for å henvise videre til spesialisthelsetjenesten og samarbeide med andre deler av kommunehelsetjenesten som helsesøstre, pleie og omsorg og psykisk helsetjeneste.

Torgeir Vethe

Torgeir Vethe, fungerende klinikksjef for psykiatrien i Vestre Viken.

Foto: Vestre Viken HF

I tillegg står spesialhelsetjenesten klar til å ta i mot dem som trenger mer hjelp enn det kommunen kan tilby.

Tilbake til hverdagen

I løpet av de neste ukene avsluttes den nasjonale sørgeperioden, det er slutt på alle minnestunder og folk kommer sakte, men sikkert tilbake til hverdagen. Mange kan få reaksjoner når resten av samfunnet etter hvert finner tilbake til sin vanlige rytme, sier Torgeir Vethe, fungerende klinikksjef for psykiatrien i Vestre Viken.

– Veldig mange har fått mye støtte fra arbeiderpartiets organisasjoner og frivillige organisasjoner. Regjering og storting har stått frem og bidratt til å samle, trøste og støtte folk. I tillegg har det vært mye hjelp i det enorme fokuset, både nasjonalt og internasjonalt. Når det etter hvert avtar og folk skal tilbake til hverdagen kan det bli en stor utfordring for mange, sier Vethe.