Ruster seg til ny sneglekrig

Kampen mot brunsneglen er allerede under planlegging på Konnerud i Drammen. I kveld holdes det folkemøte på rådhuset.

Brunsnegle

LIGGER PÅ LUR: Under snøen og bak kriker og kroker venter brunsneglene nå på våren.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

De dukker snart opp i aviser, på nettet og i sosiale medier – og høyst sannsynlig i hagen din. Under snøen ligger nemlig brunsneglene og venter på våren.

– Det er greit å være våken når våren kommer og se etter de første tegnene. Se etter de minste sneglene når de dukker opp og se om de ser friske ut, sier leder i Konnerud hagelag, Brede Holst.

Lokale ildsjeler og hagelaget på Konnerud har gitt råd til brunsneglemotstandere over hele landet siden de i 2015 satte i gang Norges største dugnad for å bekjempe sneglene – med parasitter og ølgjær.

Brede Holst i Konnerud hagelag

KLAR TIL NY KAMP: Leder Brede Holst i Konnerud hagelag.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Og i kveld holdes det folkemøte i rådhuset i Drammen for alle som vil lære om «The Konnerud way».

Liker fersk og god mat

På Konnerud er altså kampen mot den forhatte plantespiseren allerede under planlegging.

Brede Holst peker på kjøkkenhagen sin.

– Snegler av mange slag, også brunsnegler, liker seg der det er fersk og god mat, og de er også opptatt av det som begynner å råtne litt, sier han.

Akkurat nå beskytter sneglene seg godt, forklarer Holst.

– Dels fordi de nå har snøen, men når det er barfrost, så har de krøpet inn i alle slags krinkelkroker, under planker og bak murer og der det er kvist og kvas.

Slik så det ut da Konnerud skulle bekjempe brunsneglene i 2015:

Bruker rester av ølproduskjon i krigen mot snegler.

Tror kampen har vært effektiv

1500 naboer og hageinteresserte la i 2015 ut en blanding av sneglespisende parasitter og ølgjær fra det lokale bryggeriet. I fjor deltok rundt 600 mennesker.

Ettersom brunsneglen lever sitt eget liv og går sine egne veier, er det vanskelig å vite helt nøyaktig hvor effektiv den omfattende og årelange kampen har vært.

– Jeg tror noen vil si at nei, de har ikke sett snegler på lenge, mens de fleste vil si at de ser en og annen, men færre enn før, sier Holst.

– Så er det enkelte steder hvor folk syns det fortsatt er veldig mange. Men så kommer sneglene vandrende utenfra, fra andre områder. Særlig brunsnegler vandrer mye. Men de fleste har mye mindre nå enn før, konstaterer han.