Hopp til innhold

Smittevernoverlege: – Russ preget og redde

DRAMMEN (NRK): Utbruddet av hjernehinnebetennelse blant russ gjør at Drammen kommune vil skjerpe tiltakene foran neste års feiring. Alle er oppfordret til å vaksinere seg, men kun en av tre i Drammen har gjort det.

Russ 2015

BEKYMRING: Ifølge smittevernoverlegen i Drammen er det bekymring blant russen etter at en elev er innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Nå er det faktisk noen år siden vi har hatt et alvorlig utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse blant russ, sier helsesøster Mette Medalen på smittevernkontoret i Drammen kommune.

Få vaksinerer seg

Det har vært færre tilfeller og utbrudd av sykdommen blant russen de siste tre årene. Medalen peker på dette som en av årsakene til at få har vaksinert seg.

– Vaksinen må russen betale for, men i år er den billigere enn tidligere år. Jeg tror at mye av prioriteringen i russetida handler om helt andre ting enn vaksinasjon.

Kommer dere til å gjøre noe ekstra overfor russen neste år etter tilfellene i Drammen nå?

Les også: Helsesøster: – Interessen tredoblet seg da russen fikk høre at vaksinen er gratis

– Vi kommer nok til å skjerpe tiltakene våre. Men vi har vært ganske aktive hvert år i forhold til å mobilisere russen og oppfordre til vaksinasjon.

Mette Medalen, helsesøster smittevernkontoret Drammen

Helsesøster Mette Medalen på smittevernkontoret i Drammen kommune sier det er få russ som har vaksinert seg. Hun ønsker helst at alle gjør det.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

I år har en av tre russ i Drammen vaksinert seg. Slik var det også i 2013.

Det er frivillig vaksinasjon, men Folkehelseinstituttet anbefaler at all ungdom mellom 17–19 år som deltar i russefeiring bør vaksinere seg.

Annenhver russ i Norge er ikke vaksinert mot hjernehinnebetennelse skriver Aftenposten.

Informasjonsmøte på Akademiet

– Det er tydelig at de er bekymret og preget av dette her, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Akademiet

Torsdag morgen var det informasjonsmøte om hjernehinnebetennelse på Akademiet i Drammen. En elev herfra er innlagt på sykehus.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Onsdag morgen snakket han til elevene på Akademiet under et informasjonsmøte om situasjonen. En russ ved skolen ble tirsdag ettermiddag innlagt med smittsom hjernehinnebetennelse. Tilstanden til russen skal være noe bedre. I tillegg er en russ innlagt, men blir trolig utskrevet i løpet av kort tid. En tredje russ ble sendt til sjekk, men fikk klarsignal til å reise hjem.

– Er det grunn til å tro at andre elever på skolen er smittet og kommer til å få symptomer etter hvert?

– I de aller fleste tilfeller så opptrer dette som sporadiske enkelttilfeller, så vi har ikke stor grunn til å tro det. Men det er jo en smittsom sykdom og vi tar alle forholdsregler vi kan. På legevakta er terskelen lav for å ta inn og vurdere pasienter.

Einar Sagberg, smittevernoverlege Drammen kommune

Smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune sier mange elever er preget og bekymret fordi en elev ved skolen er innlagt med hjernehinnebetennelse

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Første på fire år

I 2010 ble det meldt om ni tilfeller av meningokokksykdom som kunne knyttes til russefeiringen, ifølge Folkehelseinstituttet.

Av disse var fem tilfeller blant russ og fire blant ungdom som hadde festet med russen eller gått på skole med smittet russ.

En av dem var en 19-åring som ble innlagt på Ringerike sykehus.

– Vi har også hatt et tilfelle i 2011. Men vi har hatt en veldig oppsøkende helsetjeneste på skolene, og mange russ her vaksinerer seg mot smittsom hjernehinnebetennelse, sier kommuneoverlege i Ringerike, Karin Møller.

– I år har to av tre russ vaksinert seg mot smittsom hjernehinnebetennelse, sier Møller.

Siden 2011 har det ikke vært noen tilfeller av hjernehinnebetennelse blant russ i Norge.