Hopp til innhold

Camilla seilte seg rusfri

DRAMMEN (NRK): Camilla (32) var døden nær etter to overdoser. Redningen ble en seiltur fra Gran Canaria til Norge.

Camilla Moen

SEILAS: Camilla (32) hadde vært rusavhengig i mange år da hun ble med på en seiltur fra Gran Canaria til Norge.

Foto: Veien Ut

Camilla begynte å ruse seg allerede som 13-åring. Det startet med hasj og alkohol før hun begynte med amfetamin da hun var 16 år gammel. Hun hadde en vanskelig barndom som ble enda vanskeligere da hun flyttet på ungdomshjem.

– Det var der det begynte å gå virkelig gærent. Vi rømte fra ungdomshjemmet, og jeg begynte å henge med mennesker jeg ikke burde omgås.

Camilla sluttet å ruse seg da hun ble gravid som 19-åring, men det holdt bare noen år. Hun ruset seg mye og ofte. Stoffene ble sterkere og sterkere. Vinteren 2014 var hun døden nær etter to overdoser.

Avrusning på seilbåt

Vendepunktet kom da noen tipset Jan Schøyen om den 32 år gamle rusmisbrukeren. Schøyen var i ferd med å starte opp behandling for rusavhengige. Han skjønte at det hastet med Camilla.

Camilla

- Seiling har blitt min nye lidenskap, sier Camilla.

Foto: Veien Ut

– Vi ble redde for at Camilla skulle ta flere overdoser, derfor sendte vi henne til Gran Canaria for å være med å seile båten hjem.

Camilla ble sendt til Kanariøyene for å være med på å hente en seilbåt som skulles brukes på den første ekspedisjonen for rusavhengige sommeren 2014. I begynnelsen av april satte hun seg på flyet til Las Palmas for å seile hjem. Hun hadde aldri seilt før.

– Mitt største ønske var å bli rusfri. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det, eller hva som skulle til for å komme meg ut av det. Da jeg fikk beskjed om at jeg kunne være med på seilturen, tenkte jeg at jeg måtte gjøre det. Det var min sjanse til å få livet tilbake.

– Vi ble redde for at Camilla skulle ta flere overdoser, derfor sendte vi henne til Gran Canaria for å være med å seile båten hjem.

Jan Schøyen

Ruset seg på flyplassen

Camilla skulle seile hjem sammen med fem andre. Hun kjente ingen av dem. Rusmidler var strengt forbudt. Hun måtte slutte brått. På Gardermoen tok hun de siste pillene.

– Jeg var veldig klar, samtidig var jeg veldig nervøs. Jeg tenkte ikke så mye på at jeg skulle slutte å ruse meg. Det var veldig kaotisk i hodet mitt.

Nesten 20 års rusmisbruk hadde satt spor i kroppen hennes.

– Jeg kjente at balansenerva mi ikke var helt i orden. Det var en prøvelse å være ute på dekk, men ellers gikk det smertefritt.

Turen fra Kanariøyene til Norge tok 47 dager.

– Jeg hadde som mål å være med hele veien til Norge. Det var ingenting som skulle få meg av båten.

Camilla

Camilla fikk hjelp av en terapeut om bord på båten.

Foto: Veien Ut

Terapi om bord

Om bord på båten var også en terapeut. Det var mange tanker å rydde opp i. Camilla hadde mange tunge dager der hun ikke orket å være oppe på dekk. Dårlig vær gjorde også noe med henne psykisk.

– Vi hadde røft vær til tider, men det gjorde at jeg fikk lyst til å seile videre. Det ga meg noe det også. Jeg kjente på frykten og at jeg taklet det.

22. mai 2014 kom seilbåten inn til Stavanger. Camilla hadde vært med hele veien til Norge. Hun vurderte aldri å gi opp.

– Det var en helt utrolig opplevelse som ikke kan beskrives med ord. Seiling er blitt min nye lidenskap.

Jan Schøyen hentet Camilla og kjørte henne til behandlingssenteret Alfa i Vestfold. Der møtte hun sju andre rusmisbrukere som hun skulle reise på tur med sommeren 2014. I løpet av seks uker gikk de 35 mil.

Vil bli frisør

Det er over ett år siden Camilla tok de siste pillene på Gardermoen. Siden den gang har hun blitt en erfaren seiler, flyttet inn i egen leilighet og fått større tro på seg selv.

Camilla i 2015

Camilla i 2015.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Året har gått veldig fort. Det er uvirkelig når jeg tenker tilbake. Jeg har lært utrolig mye om meg selv. Jeg er der jeg vil være i dag.

Til høsten skal hun begynne å studere i Oslo. «Veien Ut» vil hjelpe henne med å oppfylle enda en drøm. Hun skal bli frisør, men først skal hun være med på en tur til. Hun skal være ledsager på en tur for rusavhengige til sommeren.

– Jeg håper min historie kan hjelpe dem. Jeg er kjempespent.

– Det var en helt utrolig opplevelse som ikke kan beskrives med ord. Seiling er blitt min nye lidenskap.

Camilla

Var selv rusavhengig

For Camilla betydde det mye at lederen av «Veien Ut» selv har en bakgrunn som rusmisbruker. Jan Schøyen ble rusfri da han var 34 år gammel etter å ha brukt rusmidler i over 20 år.

– Han snakker ut ifra egne erfaringer og eget hjerte. Han gjør det for å hjelpe oss videre, sier Camilla.

Jan Schøyen og Katrine Chi

Jan Schøyen og Katrine Chi i Veien Ut.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Jan startet stiftelsen «Veien Ut» i 2013 sammen med kona Katrine Chi. Da hadde han vært rusfri i elleve år. Han hadde lenge ønsket å hjelpe andre, men det var kona som tok initiativ til å starte stiftelsen.

– Jeg har gått opp veien før dem. Det er ikke en konkret vitenskap. Det er mer det å vise vei og dele mine erfaringer. Jeg hjelper dem når de er nede og mister troen på seg selv. Da minner jeg dem om at det kommer en dag i morgen, sier Jan.

Tur og terapi

Friluftsliv har alltid betydd mye for Jan, og det var noe av det som hjalp ham ut av rusen. Han mener friluftsliv kombinert med terapi kan hjelpe mange rusavhengige.

– Det hjelper ikke å ta med telt og sovepose og dra på skauen og tro at du skal bli rusfri. Det må være en terapidel også.

Det er liten tvil om at det har fungert bra for de åtte som var med på turen i fjor sommer.

– Alle er helt rus- og medikamentfri. De lever et rusfritt liv, sier Katrine Chi.

Camilla vil alltid være spesiell for lederne av «Veien Ut.» Hun er den første til å feire ett år som rusfri.

– Jeg får klump i halsen. Camilla er en ressurssterk person. Hun har alt som skal til på tross av hennes tøffe start med rusavhengige foreldre, fosterhjem og ungdomshjem. Hun kommer dit hun har lyst til å komme, sier Jan.