Romfolket får jobbe, ikke bare tigge

DRAMMEN (NRK): Kirkens Bymisjon i Drammen har satt i gang et nytt arbeidstilbud for romfolket i byen. En gang i uka får de penger for å plukke søppel i gater og parker.

Romfolk og Kirkens bymisjon

PLUKKER SØPPEL: Denne gjengen gjør seg klare for dagens plukkearbeid av søppel i Drammen. Alle møtes først ved Kirkens Bymisjon.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Nå håper både bymisjonen og romfolket selv at den aktive holdningen kan være med på å svekke det negative synet mange har.

Richard Søderlund, som er avdelingsleder for Møtestedet i Kirkens Bymisjon i Drammen, sier at romfolket ønsker å jobbe og tjene egne penger. Derfor har de startet en arbeidsgruppe som plukker søppel hver onsdag.

– Vi håper at dette kan få en effekt. Så kanskje drammenserne kan se at romfolket kan brukes til noe annet enn tigging, og dermed også få andre jobbtilbud, sier han.

Mer enn en kropp som tigger

Richard Søderlund

Richard Søderlund i Kirkens Bymisjon mener det negative synet mange har på romfolket er overdrevet.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Lavterskeltilbudet er helt nytt, og foreløpig er det bare fem personer som er med å arbeide. Søderlund har tro på at tilbudet kan bli enda større med tiden.

– Jeg skal ikke legge skjul på at dette er en gruppe mennesker som forsøpler en del med den levemåten de har, men nå kan de også vise vilje til å arbeide og rydde. Dette er mennesker som har mer enn en kropp som sitter og ber om penger, sier han.

Søppelplukkinga varer i noen timer, avhengig av været, og de får 220 kroner hver av Kirkens Bymisjon, i tillegg til en middag på huset etterpå.

Kjenner romfolket godt

Larisa Caldararu er miljøarbeider i Kirkens Bymisjon, og jobber tett med romfolket. Hun er selv fra Romania og har opplevd hvordan det er å bo og leve på gata i Norge.

Larisa Caldararu

Miljøarbeider Larisa Caldararu kjenner godt til romfolket. I Drammen er det mellom 40 og 50 personer med rom-bakgrunn.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Les også:

Larisa forklarer at romfolket blir utstøtt i hjemlandet, og at det derfor er veldig vanskelig å få jobb.

– Jeg trives godt med jobben min og er glad for at jeg kan hjelpe de som lever på gata. Jeg vet hvor vanskelig det er og hvor lett det er å dømme folk, men det koster ingenting å gi et smil, sier hun.

Plukker søppel i Drammen

Remus Caldararu og Larisa Caldararu, som for øvrig ikke er i samme familie, plukker søppel hver onsdag.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Har fem barn i Romania

En av dem som er med på å plukke søppel er Remus Caldararu. Han er 52 år og har fem barn og kone hjemme i Romania. Han forteller at han er i Norge for å tjene penger som han kan sende hjem til familien.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg nå får mulighet til å jobbe. Det er ikke lett å tigge penger, og jeg vil mye heller tjene penger selv, sier han.

– Hva tenker du om det negative synet mange har til dere?

– Jeg vet at mange er negative. Vi gjør ikke dette fordi vi liker det, men fordi vi ikke ser noen annen mulighet. Det er ikke hyggelig å tigge for oss heller.

Romfolk plukker søppel i Drammen

Romfolket plukker gatene tomme for søppel i Drammen.

Foto: Linn Christoffersen / NRK