NRK Meny
Normal

Overtro stopper festplaner

Mjøndalens trener Vegard Hansen innrømmer at han ikke har gjort noen festforberedelser hvis de rykker opp. Årsaken er overtro.

Vegard Hansen

Vegard Hansen tar gjerne ni år til som Mjøndalen-trener for å nå drømmen om eliteseriespill.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg er ikke veldig overtroisk, men det å planlegge en sånn fest som er så usikker, vil i hvert fall ikke jeg ha noe med å gjøre. Så en eventuell fest får vil heller ta på sparket.

Det er en rolig og avslappet trener som møter NRK på morgenkvisten, før den avgjørende kampen om den ledige plassen i eliteserien.

– Jeg er aldri nervøs før kampen starter, men da er det på en måte utenfor min kontroll. Når spillerne og dommeren entrer banen, kommer nervene mine. Men fram til da er jeg heldigvis rolig, sier trener for Mjøndalen, Vegard Hansen.

Når lagene går ut på kunstgresset på Mjøndalen stadion onsdag klokken 19.00, er det mye som står på spill. Brann må score mål for å overleve i eliteserien, mens Mjøndalen har sjansen til å komme tilbake i fotballens øverste divisjon for første gang på 22 år.

– Jeg er generelt mer realist enn optimist, men vi har et godt utgangspunkt. Sjansen er god til å rykke opp, og det er en fantastisk mulighet for oss, sier Hansen.

Les også: – Nå blir det folkefest i Mjøndalen

– Vi når eliteserien før eller siden

I ni år har Mjøndalen-treneren jobbet for å få klubben tilbake på toppnivå. Men det er langt fra noe nederlag om opprykket til eliteserien ikke kommer i år.

– Klarer vi ikke å rykke opp i år, kommer det en ny sjanse neste år. Frykten for ikke å få det til er nok større i Brann enn hos oss. Vi har forventninger og glede, og det blir en opplevelse for oss uansett, sier Hansen.

Klubbens framtid står ikke og faller på et opprykk.

Vegard Hansen, trener Mjøndalen.

Sammen med Kenneth Karlsen har han i ni år bygd stein for stein i den tradisjonsrike klubben, og sakte, men sikkert har Mjøndalen kommet tilbake, etter at de lå nede med brukket rygg på midten av 90-tallet. For tredje år på rad spiller Mjøndalen kvalifisering til eliteserien, men det er først i år de har kommet så langt at de møter det tredje dårligste laget fra eliteserien.

– Vi er fornøyd så lenge vi har framgang. Når vi hvert år blir bedre både på det sportslige og på anlegget vårt, så når vi eliteserien før eller siden. Jeg tar gjerne ni år til for å nå det målet, sier Hansen.

Les også: Mjøndalen-trenerens frisør: – Nå er jeg ferdig med det lange håret hans

Sikret økonomisk ved opprykk

Klubben har et nøkternt lønnsbudsjett, og de aller fleste spillerne jobber ved siden av fotballen. Den avgjørende kampen har fått stor oppmerksomhet, og det er ikke bare supporterne som banker på klubbens dører. For den positive utviklingen er også noe sponsorene har merket seg. Et opprykk vil derfor bety at klubben er sikret økonomisk i mange år, mener Hansen.

Hvordan blir stemningen i Mjøndalen de nærmeste dagene hvis dere klarer å rykke opp?

– Vi må beholde roen inntil videre, men rykker vi opp i kveld, blir det feiring i hele bygda. Da håper jeg det kommer til å stå på hodet her i mange dager og uker og måneder, avslutter Hansen.