NRK Meny
Normal

To tiltalt etter innbruddsbølge

Mandag starter rettssaken etter innbruddsbølgen i nedre Buskerud i fjor sommer. To menn som ble tatt på fersk gjerning i Darbu i slutten av juli, er tiltalt i saken.

Pågripelsen av mennene som gjemte seg i skogen.

Pågripelsen av mennene som gjemte seg i skogen ble filmet fra politihelikopteret.

Foto: Politiet

Det var i fjor sommer det skjedde en rekke innbrudd i boliger i Drammen, Modum og Øvre Eiker. Natten da de to ble tatt, ble også politihelikopteret satt inn i jakten på dem.

De to mennene hadde da gjemt seg i en åker med høyt gress, men det varmesøkende kameraet i helikopteret avslørte hvor de to lå, og politipatruljene på bakken, kunne finne dem.

– Det var en mann som så en skikkelse som klatret ned fra en stige lent mot naboens husvegg. Det som blir bevistema i saken er om den personen samsvarer med den ene tiltalte, sier aktor, politiadvokat Ole Jacob Garder.

Mange innbrudd på kort tid

Politiadvokat Ole Jacob Garder

Aktor i saken, politiadvokat Ole Jacob Garder.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Innbruddene som de to er tiltalt for skjedde innenfor et par uker i juli i et begrenset geografisk område.

– Det blir også et bevistema i saken, sier Garder.

Tiltalen inneholder flere punkter. Innbruddene som de er tiltalt for, ligner hverandre; og det er stjålet i hovedsak smykker og penger. Ingen av verdigjenstandene er funnet, og dette gjør at politiet tror at flere står bak.

– Vi tror det har vært minst tre personer, og vi mener den ene klarte å komme seg unna i forbindelse med pågripelsen av de to andre, sier Garder.

Mener det ikke finnes bevis

Advokat Ole Petter Drevland

Forsvarer for den ene tiltalte, advokat Ole Petter Drevland.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Advokatene Ole Petter Drevland og Knut Fure er forsvarere for de to tiltalte. Fure ønsker ikke å kommentere saken før den går for retten. Men Drevland sier at han kommer til å legge vekt på nettopp det at politiet ikke har noen konkrete bevis å vise til.

– Det at tyvegodset ikke er funnet underbygger at de to ikke har hatt noe med denne saken å gjøre. Det ble ikke funnet noe tyvegods i bilen deres som de hadde like ved der de ble pågrepet, sier Drevland.

Mener de er mobile vinningskriminelle

Aktor mener at de er mobile vinningskriminelle som har kommet til Norge med ett formål, nemlig å stjele fra hus og hjem til folk.

– Hva sier de tiltalte selv?

– De benekter straffeskyld i det de er blitt avhørt om. Etter de første avhørene, ville de ikke ville forklare seg ytterligere, sier Garder.