Rettssak etter GBL-import fra Kina

DRAMMEN (NRK): To menn fra Eiker møter torsdag i Drammen tingrett tiltalt for å ha smuglet 600 liter av det narkotiske stoffet GBL til Norge. Ifølge politiet førte telefonavlytting til avsløringen av Nordens hittil største ulovlige innførsel av stoffet.

GBL-beslag

BESLAGLAGT: Mai 2015 ble to menn fra Eiker pågrepet for å ha smuglet 600 liter av GBL, denne uka skal de i Drammen tingrett.

Foto: Politiet / Skjermdump fra NNPF

– Vi kan ikke si noe konkret om verdi, men det dreier seg om et stort beslag sier statsadvokat Kristin Røhne.

Stoffet ble bestilt fra et firma i Hongkong og fraktet i tre store tønner med båt til Norge i mai 2015. Tønnene kom i en stor trekasse og var merket som såpe.

Forsendelsen ble imidlertid stanset av politi og tollvesen og innholdet byttet ut med vann før det ble sendt videre til Eikermennene.De ble derfor pågrepet på fersk gjerning da de tappe væsken over på kanner som politiet mener skulle distribueres videre.

– Største beslag i Norden hittil

En liter GBL kan ifølge politiet gjøres om til nærmere fire liter GHB ved å tilsette vann og syre. Og GHB er et rusmiddel det ifølge politiet har vært mye omløp av i drammensregionen de siste årene.

Men det har aldri tidligere, eller senere vært gjort et så stort beslag sier leder av narkotikaavsnittet i Drammen Simon Gerhardsen.

– Det har det aldri vært gjort beslag i så stor mengde i Norge, og heller ikke i Norden, så vidt jeg vet. Det har blitt gjort et beslag tidligere i Danmark på 200 liter, men det som er på 600 liter nå, det er ganske stort.

Telefonavlytting var avgjørende

Simon Gerhardsen sier telefonavlytting var avgjørende for å avsløre innførselen av stoffet i mai 2015. Han skal selv i retten fredag og redegjøre for hvordan politiet jobbet for å avsløre den ulovlige importen.

– Jeg skal redegjøre både for den skjulte etterforskningen og den åpne etterforskningen.

Sakkyndige i retten

Hvor farlig stoffet er og hva det kan føre til ved bruk er noe som skal belyses under rettssaken i Drammen tingrett, sier statsadvokat Kristin Røhne.

– Vi har innkalt to sakkyndige som skal forklare nærmere om stoffet GBL og effekten av GHB som fremstilles av GBL.

Kristin Røhne

SKAL BELYSES: Statsadvokat Kristin Røhne forteller at det under rettssaken vil bli belyst hvor farlig det narkotiske stoffet er.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

I tillegg til innførselen av 600 liter GBL skal de to ifølge tiltalen også tidligere ha innført 200 liter av stoffet som er en kjemisk forløper til GHB og oppført på narkotikalisten.

Fra denne innførselen i november 2014 skal det ha vært solgt videre. I tiltalen nevnes blant annet mellom 35 og 40 liter som har innbrakt rundt 160 tusen kroner.

– Ja, det er tale om mye penger ja.

Nekter straffskyld

Ifølge advokat Johnny Sveen som forsvarer en av mennene, ønsker hans klient ikke å uttale seg før rettssaken, utover at han nekter straffskyld.

Det har ikke lykkes NRK å få tak i den andre tiltaltes forsvarer.