NRK Meny
Normal

Rektor om foreldre: – De er naive

– Foreldrene ser det søte, snille barnet sitt og tenker at de ikke finner på noe. Det er naivt, mener rektor ved ungdomsskole. Hun mener at foreldre må passe bedre på barna sine.

Rektor Marianne Haagensen ved Svensedammen skole

Rektor Marianne Haagensen ved Svensedammen skole i Drammen tar et oppgjør med foreldre til ungdomsskoleelever.

Foto: Hanneli Bugge-Hansen / NRK

Rektor Marianne Haagensen i Drammen kaster seg inn i debatten om ungdommer og rusbruk. Hun mener at foreldrene må få øynene opp.

– Foreldrene er naive. Alle ungdommene på skolen er kjempesøte og snille, men de er veldig nysgjerrige. Jeg tror foreldrene ser dette søte, snille og flinke barnet sitt, også tenker de at ungdommene ikke finner på noen ting, sier rektoren.

Les også:

– Det gjelder absolutt alle

Haagensen er rektor ved Svensedammen skole på Konnerud i Drammen. Både skolens ledelse og politiet er bekymret for ungdommene i bydelen. Ungdommer ned i 14-årsalderen ruser seg på alkohol og narkotiske stoffer.

– Dette gjelder absolutt alle, men det er ikke sikkert at alle er med hele tiden. Det er nok en hard kjerne som er tøffere, men mange er nysgjerrige og prøver litt, sier Haagensen.

Stordammen på Konnerud i Drammen

Ifølge ungdommene NRK har snakket med, foregår mye av festingen ved Stordammen.

Foto: Anders Nielsen

Skolen har de siste ukene hatt en tett dialog med politiet. I tillegg har rektor oppfordret foreldrene til å følge mer med.

– Jeg er helt klar på at det er foreldrenes ansvar. Foreldrene må passe på ungdommene sine i mye større grad i helgene og på kveldstid. Det er ikke snakk om å stenge dem inne, men de er nødt til å vite hvor de er og hvem de er sammen med.

Les: Like mye rus på bygda som i byen

Bekrefter trenden

Ungdommene som NRK treffer i skolegården bekrefter at mange elever ruser seg i helgene. Ofte foregår festingen ved tjern i skogen.

– Det er mange som drikker. Jeg kjenner veldig mange av dem, og jeg synes det er veldig dumt, sier Adrian.

– Det har vært ganske alvorlig også. Ved Stordammen har det skjedd dumme ting. En som var veldig full, ble forlatt ved tjernet, sier Stine.

Vegard Andersen er foreldrekontakt for niendeklasse ved ungdomsskolen. Han er enig i at foreldrene er naive.

– Jeg tenker at miljøet som er på skolen ikke gjelder min sønn. Han er snill og grei og oppholder seg mye på datarommet sitt, men jeg tror det er viktig at vi ikke lar oss lure og følger med på hva ungdommene gjør. Jeg tror kanskje vi rett og slett lar oss lure.

Vil starte opp «Natteravner»

Natteravner

Allerede førstkommende helg vil foreldre på Konnerud gå natteravner.

Foto: Mats Sparby

Leder av Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Svensedammen, Ann Kristin Løwe Jensen, er enig i at foreldrene må komme på banen og følge bedre med. Hun er kjent med at det er en del alkohol og stoff i omløp blant skolens elever.

– Jeg tror det går litt i bølgedaler i de forskjellige bydelene. Jeg har inntrykk av at det har blomstra opp etter høstferien.

Les: Advarer mot ungdomsfyll natt til 17. mai

FAU ble informert om situasjonen på et møte for kort tid siden. Nå vil foreldrene ved skolen begynne å gå natteravner i helgene for å følge bedre med.

– Det er veldig bekymringsfullt at de begynner så tidlig. Det er viktig at vi tar tak i dette, sier Løwe Jensen.