Hopp til innhold

Rekordmange vil til Utøya

Over 400 AUF-ere er forhåndspåmeldt til den første sommerleiren på Utøya siden massakren i 2011.

Hovedbygning Utøya

POPULÆRT: Svært mange vil være med å ta Utøya tilbake.

Foto: Anette Skafleld / NRK

Aldri før har så mange vært forhåndspåmeldt som til årets sommerleir, og det ligger an til deltakerrekord. Når leiren kommer i gang er det ventet opp mot 1000 deltagere. Det gjør inntrykk på leder av AUF i Buskerud, Andreas Brandt.

– Det er veldig moro å se at så mange vil være med på å ta Utøya tilbake, og det ligger an til at dette kan bli en verdig og bra sommerleir som ettertrykkelig viser at AUF er tilbake, sier han.

Les også:

Nye bygninger på Utøya

Det reiser seg mange nye bygninger på Nye Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Siste forberedelser

Anleggsarbeid Utøya

– Selv om det ser ut som en anleggsplass, vil det bli klart til leiren starter. Det er noe innvendig arbeid som gjenstår, sier Jørgen Watne Frydnes

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I disse dager gjøres de siste forberedelsene, og mye har skjedd på øya siden den siste sommerleiren i juli 2011. Blant annet er det kommet opp flere nye bygninger, og nå gjenstår bare å få ferdig byggene innvendig. Daglig leder for Nye Utøya, Jørgen Watne Frydnes, sier det er spesielt å jobbe frem mot årets leir

– Det er en historisk begivenhet og det første steget for å ta øya tilbake. Det er viktig å vise at vi fortsettere den aktiviteten som ble angrepet, sier han.

Tar øya tilbake

Andreas Brandt

Fylkesleder i AUF i Buskerud, Andreas Brandt sier det har vært et mål fra dag en å komme tilbake til Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det er den unge fylkeslederen i AUF enig i. Der er første gang han ser de nye bygningene og alle endringene. Og han er sikker på at AUF-erne skal klare å ta Utøya tilbake etter tragedien i 2011.

– Det er jeg sikker på. Det har vært et mål fra dag en, og det handler om å vise at terror ikke kan stoppe oss. og at det er umulig for terroristen å lykkes med det han ville, sier Brandt.

Rom for følelser

Han var ikke på Utøya selv den fatale sommerdagen i 2011, men han kjenner flere som var der. Han sier at det vil være rom for å vise følelser under sommerleiren.

– Det er viktig å være klar på at det ikke finnes noen fasit på hva man skal føle, for det ville være underlig hvis det ikke er knyttet sterke følelser rundt det å komme tilbake til Utøya. Derfor er jeg opptatt av at det skal være en verdig og balansert sommerleir der det alltid er noen å snakke med. Det er spesielt for de fleste å komme tilbake, men jeg ser i alle fall frem til leiren, sier Brandt.

Jørgen Watne Frydnes

Jørgen Watne Frydnes er daglig leder for Nye Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Den daglige lederen ser også frem til at øya fylles med unge AUF-ere.

– Absolutt, her skal det diskuteres og her skal det legges planer for fremtiden for en bedre verden. Så vi gleder oss til å få liv og aktivitet tilbake nok en gang på denne spesielle øya, sier Watne Frydnes.