Hopp til innhold

Rekordmange menn ønsker å bli helsefagarbeider

DRAMMEN (NRK): Prosjektet «Menn i helse» har som mål å rekruttere menn inn i kvinnedominerte omsorgsyrker. Bare i nedre Buskerud har 90 menn søkt om å få være med.

Menn i helse kickoff Drammen

De startet som 90. Nå er det kun 30 menn igjen i denne omgangen i nedre Buskerud.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen

Stian Bendiksen Trogstad

Stian Bendiksen Trogstad var en av de oppmøtte da «Menn i helse» hadde kickoff i Drammen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Jeg snublet over det litt sånn tilfeldig og søkte meg inn. Det har vært en lang prosess med allmøte og en stor intervjuprosess. Og nå sitter jeg her som en av de 30 som er igjen, sier Stian Bendiksen Trogstad.

Han er en av flere som via NAV har søkt om å få være med i programmet til «Menn i helse». Det nasjonale prosjektet har som mål å rekruttere menn i alderen 20 til 55 år inn i kvinnedominerte omsorgsyrker.

– Da jeg hørte om prosjektet første gang ble jeg kjempeivrig. For jeg ble tatt tilbake til da bestemoren min ble syk. Da lå hun siste måneden av livet sitt på et sykehjem, og måten hun ble behandlet på av de ansatte der gjorde inntrykk på meg, sier Trogstad og legger til:

Menn i helse kickoff Drammen

I Buskerud er det fem kommuner som er med. Øvre- og Nedre Eiker, Drammen, Lier og Røyken.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Hun hadde det tøft og var nok tidvis en krevende pasient. Men så ble hun møtt med en enorm respekt og omsorg som var så nydelig å se på. Så da jeg hørte om dette prosjektet så tenkte jeg at nå har jeg muligheten til å være den omsorgspersonen som jeg så de var for henne.

Utplasseres i sykehjem

Prosjektet har egne koordinatorer i Akershus, Buskerud, Nord- og Sør-Trøndelag, Rogaland, Telemark, Vestfold, samt på Sunnmøre. Deltakerne blir utplassert på forskjellige sykehjem.

Frode Rønsberg

Prosjektet til Frode Rønsberg starter opp allerede i 2010.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Vi ønsker menn av to grunner. Det ene er et rent spørsmål om volum, fordi vi ser at bemanningsutfordringene som vi har i Norge er dramatiske og blir verre for hvert år. Så vi må rekruttere fra begge kjønn, sier mannen bak prosjektet, Frode Rønsberg.

– I tillegg ser vi at vi trenger mer mangfold i rekrutteringen. Vi tenker på ingen måte at menn er bedre eller dårligere enn alle damer som er i helsesektoren fra før, men til sammen så blir det en helt annen dynamikk.

– Utgjør en forskjell

Kristoffer Aleksander Solheim er en av dem som er med som hjelper i prosjektet. Selv er han halvveis i løpet og har ett år med praksis igjen, før han kan kalle seg helsefagarbeider.

Kristoffer Aleksander Solheim

Kristoffer Aleksander Solheim er halvveis i sitt praksisløp.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– For meg betyr det mye å gjøre en jobb som utgjør en forskjell. Nå kan jeg dra hjem fra jobb med en god følelse, sier Solheim.

Han forteller at flere av hans kamerater har spurt om hva jobben på et sykehjem egentlig innebærer og at mange ble overrasket over hans valg.

– Samtidig har mange som kjenner meg godt foreslått at kanskje omsorgsyrket er noe for meg, forteller Solheim.