– Redningsselskapet bidrar til at flere drukner

Nestleder i Drammen Frp, Ole Hovengen, mener at Redningsselskapets hjelp til flyktninger i Middelhavet bidrar til at flere dør.

Redningsskøta Peter Henry von Koss

Det er RS «Peter Henry von Koss» som hjelper til med flyktningkatastrofen i Middelhavet.

Foto: Redningsselskapet

Redningsselskapet (RS) bidrar til at flere drukner i Middelhavet, mener nestleder i Drammen Frp, Ole Hovengen.

– Redningsselskapets tilstedeværelse i Middelhavet bidrar til at flere legger ut på den farefulle ferden. Dette bidrar til mer menneskesmugling og at flere tar sjansen, sier Hovengen til Dagsavisen Fremtiden.

Flere norske båter har satt kursen mot Middelhavet for å redde båtflyktninger fra drukningsdøden den siste tiden. I mai dro for første gang en av Redningsselskapets skøyter til utlandet for å redde liv. Det fikk nestlederen i Drammen Frp til å reagere.

RS skal bruke tre millioner

14. juli skrev Hovengen følgende på sin Facebook-side:

Ole Hovengen om Redningsselskapet

Sammen med innlegget på Facebook har Hovengen lagt ved lenke med en artikkel fra maritime.no, som handler om at redningsskøyten er på vei til Middelhavet for å redde båtflyktninger.

Redningsselskapet skal bruke tre millioner av egne penger på oppdraget, der de skal redde 300 flyktninger av gangen i flåter utenfor Hellas.

– Misforstått hjelp

I kommentarfeltet til Facebook-innlegget til Hovengen, skriver han selv at «Det er overveiende sannsynlig at mange mennesker dør på grunn av den misforståtte hjelpen».

Hovengen frykter at menneskesmuglere kan prøve å selge avtaler til båtflyktninger som vil innebære at de vil bli reddet av redningsselskaper.

– For mange er det nok vanskelig å se at hvis man ikke hjelper, kan tusenvis flere bli reddet, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

NRK har ikke lyktes med å få kontakt med Hovengen.

– Kan ikke sitte å se på at barn drukner

Til Dagsavisen Fremtiden forteller Redningsselskapet at de har fått flere reaksjoner fra folk som er redde for at organisasjonens hjelp i Middelhavet skal få konsekvenser for arbeidet deres i Norge. Det avviser kommunikasjonsrådgiver Tanja Krangnes i Redningsselskapet til avisen.

Tanja Krangnes, kommunikasjonsrådgiver i redningsselskapet

Tanja Krangnes, kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet

– Vi har fortsatt 50 redningsskøyter i Norge, så kapasiteten her er like god som den pleier, sier Krangnes.

– Vår visjon er at ingen skal drukne, og hovedoppgaven vår er å redde liv. Da kan vi ikke sitte og se på at barn og voksne drukner i Middelhavet heller, sier Krangnes til Dagsavisen Fremtiden.