NRK Meny
Normal

Eldre-ekspert: – Nedverdigende å vaske med våtservietter

En ekspert på eldreomsorg reagerer kraftig på at Helsetjenesten i Ringerike ville bytte ut såpe og vann med våtservietter ved vask av eldre. Onsdag ble det kjent at en hjelpepleier sa opp jobben i protest.

Vasking med klut

VILLE BRUKE VÅTSERVIETTER: I Ringerike ville helsetjenesten bruke våtservietter i stedet for såpe og vann når de eldre skulle vaskes.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg ble overrasket da jeg leste om kroppsvask av eldre med våtservietter. Jeg har aldri hørt om lignende, sier førsteamanuensis Pia Cecilie Bing-Jonsson ved avdeling for sykepleievitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Sa opp i protest

Våtservietter

Våtservietter som dette ville ledere i helsetjenesten i Ringerike bruke i stedet for såpee og vann.

Foto: NRK

Onsdag skrev NRK om hjelpepleier Karianne Pladsen i Ringerike som sa opp jobben sin i protest. Helsetjenesten i kommunen ville bytte ut såpe og vann med våtservietter når de eldre skulle vaskes. Det ville ikke hjelpepleieren være med på.

– Det strider imot alt jeg har lært og står for som omsorgsperson, så da måtte jeg slutte, sa hjelpepleier Karianne Pladsen.

– Nedverdigende

Førsteamanuensis Bing Jonsson jobber med å utdanne sykepleier-studenter, med særlig fokus på eldreomsorg. Mange av hennes studenter tar videreutdanning. Nylig tok hun en doktorgrad i kompetanse innenfor eldreomsorg.

Pia Cecilie Bing-Jonsson

Førsteamanuensis Pia Cecilie Bing-Jonsson gruer seg til sin egen alderdom, hvis ikke eldreomsorgen bedres.

Foto: BENJAMIN A. WARD / HiOA

– Det er nedverdigende at de eldre skal ta til takke med noen servietter. Det er heller ikke god hygiene, sier førsteamanuensis Bing-Jonsson.

Hun mener hjelpepleieren gjorde det eneste rette ved å si opp jobben sin. Selv har hun aldri hørt om andre kommuner som har forsøkt å bytte ut såpe og vann med våtservietter. Hun stiller spørsmål ved hvilket faglig grunnlag helsetjenesten i Ringerike har brukt.

– Det er ikke omtalt i noen fagbøker i sykepleie, og meg bekjent finnes det ingen undersøkelser eller forskning på at våtservietter egner seg til kroppsvask, sier Bing-Jonsson.

Etter en prøveperiode ble prosjektet i Ringerike skrinlagt, fordi resultatene ikke var så vellykket som ledelsen hadde håpet på.

Trenger høyere kompetanse

Etter at samhandlingsformen ble innført stilles det større krav til de som jobber innen eldreomsorg, mener Bing-Jonsson. Det handler ikke lenger bare om å gi pleie og omsorg, fordi de ansatte også må kunne gi behandling og helsehjelp.

– Av de syke som skal hjem til kommunene fra et sykehus, er det flest eldre. Nesten all behandling gis i den enkelte kommune, og da må vi som sykepleiere ha god kjennskap til sykdomslære, bruk av medisiner og observasjon av pasienten for å sette i gang de riktige tiltakene sammen med lege, sier Bing-Jonsson.

Bekymret

I Ringerike har det de siste årene vært omstillinger og kutt for å bedre en skrantende kommuneøkonomi. Men førsteamanuensisen tror ikke Ringerike er et unikt eksempel.

– Kvaliteten på eldreomsorgen ikke er som den burde være, fordi man skjærer ned på ressursene. Det er for få mennesker, som tross alt er den viktigste ressursen, sier Bing-Jonsson.

Hun er bekymret for framtida, både for eldreomsorgen generelt og sin egen alderdom.

– Jeg gruer meg til jeg blir gammel, og håper jeg holder meg frisk til jeg dør.