NRK Meny
Normal

Raskere på beina med muskelmåling

For dem som sliter med skade, og trenger å trene seg opp igjen, kan måling av muskelaktiviteten være det som setter fart på behandlingen.

Riktig trening med muskelmåling

Per Haugland trener opp arm og skulder etter en skiulykke, under veiledning av fysioterapeut Kjell Herland.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Riktig opptrening er svært viktig hvis en pasient skal komme tilbake etter en skade, med minst mulig mén.

Klokkerbakken Fysioterapi på Kongsberg er de første i Norge som har tatt i bruk et apparat som måler musklenes aktivitet under treningen. Fysioterapeuten fester elektroder, eller elektroniske sensorer, rett på kroppen, og disse sender signaler som tolkes i en datamaskin. Ved å se muskelaktiviteten på en skjerm, kan pasienten få råd om hvordan han eller hun skal trene riktig.

Ørsmå endringer

Like før jul var pasient Per Haugland uheldig på ski. Han ramlet og brakk armen, like under skulderkula. Etter en måned med armen i fatle, startet han på opptreningen.

– Jeg synes det er imponerende å se hvor lite som skal til av endringer i øvelsene, før det gir bedre eller dårligere resultater. Det er små bagateller som avgjør om jeg gjør øvelsen riktig eller feil.

Han er en av pasientene som har tatt i bruk det nye systemet. Fra før har toppidrettsutøvere brukt systemet for å trene riktig, for eksempel hopperne på det østerrikske landslaget og spillerne i fotballklubben Chelsea. Per er hverken landslagshopper eller fotballspiller, men han tilpasser muskeltreninga helt nøyaktig.

Nyttig verktøy

Muskelmåling på dataskjerm

Kurvene og søylene på dataskjermen gjør det enklere å trene helt riktig.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Fysioterapeut Kjell Hærland mener muskelmålingen er et veldig nyttig verktøy for å få pasienten til å trene riktig.

– Det er lettere å overbevise ham ved å la han se selv på en skjerm, enn at jeg forsøker å fortelle det. Her kan han se selv, prøve seg frem, og justere underveis, slik at det blir helt riktig sier Herland.

Han bruker mye tid på å lære pasientene å trene riktig, og mener muskelmålingen gjør jobben lettere.

– Mye lettere. Det er så enkelt og visuelt fremstilt med søyler og grafer på skjermen, at min rettledning aldri kan være i nærheten av å være så nøyaktig. Når pasienten kan se selv, så forstår han hva jeg sier, og kan følge min veiledning mye enklere. Derfor blir dette så effektivt, sier han.

Pasient Per Haugland er veldig fornøyd med fremgangen han har hatt.

– Jeg tror ikke jeg hadde klart å trene dette så fort opp, og så riktig uten dette hjelpemiddelet, sier Per.

Nå ser han frem til å prøve skiene i påsken.